Franske croissanter med mørk chokolade

Det er ikke svært at lave croissanter, men det kræver, at man sætter god tid af til de mange hævninger – men når du først har smagt dine hjemmebagte croissanter er det hele ventetiden værd.

Franske croissanter med mørk chokolade
31-60 min.

(2)

13. juni 2021 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft
Bemærk:Hævetid: I alt 4½ time.

Ingredienser

stk.
gær
25 g
mælk
2½ dl
æg
2
sukker
2 spsk.
salt
1 tsk.
hvedemel
500 g
koldt smør
250 g
mørk chokolade
50 g
mandelflager
25 g
flormelis
2 spsk.
æg til pensling
1

Sådan gør du

Rør gæren ud i mælken, og tilsæt æg, sukker og salt. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt sammen. Dejen kan evt. røres sammen på en røremaskine. Læg dejen i køleskabet i 1 time.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 x 45 cm. Høvl skiver af smørret med en ostehøvl, og fordel dem på ⅔ af dejen.
Fold dejstykket uden smør ⅓ ind over midten på den korte led, og fold herefter den sidste ⅓ ind over midten, så der er 3 lag oven på hinanden. Læg dejen i køleskabet i 30 minutter, til den er kold.
Gentag udrulning, foldning og afkøling af dejen 2 gange mere på præcis samme måde. Slut af med at lægge dejen i køleskabet i 30 minutter.
Rul den kolde dej ud med en kagerulle på et meldrysset bord til en aflang firkant på ca. 30 x 60 cm. Del først dejen på langs, så du har 2 aflange strimler. Del herefter dejen i 16 trekanter.
Skær chokoladen ud i 16 små firkanter, læg et stykke på hver trekant, og rul dem forsigtigt sammen til croissanter fra den brede ende. Fordel croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve tildækket til dobbelt størrelse i 2 timer.
Tænd ovnen på 200°, pensl croissanterne omhyggeligt med sammenpisket æg, og drys med mandelflager. Bag croissanterne i ovnen i ca. 15 minutter. Lad dem køle af på en bagerist. Sigt evt. lidt flormelis over croissanterne lige inden servering.

Tip!

Lav gerne en stor portion, når du alligevel er i gang, og frys croissanterne ned ubagte. Så er det nemt at tage et par stykker op af fryseren om aftenen, lade dem tø op i køleskabet natten over og bage dem i ovnen næste morgen.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du croissanter

Den perfekte croissant er sprød udenpå og blød og saftig indeni. Og så har den selvfølgelig de velkendte lag af gørdej og smør, som tydeligt kan ses, når den er færdigbagt.

Måske ved du allerede, at en croissant skal have 27 lag — hvis ikke, skal vi nok guide dig til den perfekte croissant!

Se, hvordan du laver de 27 lag samt får den velkendte croissant-form i videoen ovenfor, eller følg trin for trin-billederne herunder:

  1. Rul dejen ud, og læg smør på ⅔ af dejen.
  2. Fold dejen ind over sig selv, en tredjedel ad gangen. Afkøl, og gentag.
  3. Rul dejen ud, og skær den i trekanter.
  4. Læg et stykke chokolade iden brede ende af croissanterne, hvis du ønsker det. Hæv i 2 timer, og bag.

Prøv også: Spandauere med creme og syltetøj

Måske du også kan li'