Franskbrød

Et godt gammeldags franskbrød er altid et hit og heldigvis nemt at bage selv. Servér skiver af friskbagt franskbrød med et godt lag koldt smør på.

Franskbrød
0-30 min.

(7)

June 27, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Peter Kam
Bemærk:Hævetid: 1 time og 40 minutter.

Ingredienser

stk.

Udstyr

  • 1 stor brødform, ca. 2½ liter

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Nem franskbrød-opskrift, der spreder hygge

Mmm… Det er lige før, at man kan dufte det. Det lune hjemmebagte franskbrød, der netop er kommet ud af ovnen, og som med ét får roen til at sprede sig i hjemmet. Skorpen er sprød – ikke som når du køber franskbrød i supermarkedet – og krummen er luftig, smagfuld og svampet. Der er noget særligt over hjemmebagt franskbrød, og denne opskrift på kærnemælksfranskbrød er lige til at gå til.

Hvorfor hedder det franskbrød?

Bonjour! Eller skulle vi sige goddag? Vi er mange, der undrer os over, hvorfor vi kalder det hvide bagværk for et franskbrød. Kommer det fra Frankrig? Er franskbrød det samme som en baguette? Svaret på begge spørgsmål er entydigt nej. Franskbrød er ikke det samme som et fransk brød, og kalder vi franskbrødet for baguette i en franskmands tilstedeværelse, bliver han formentlig noget fornærmet. Mange historier går på, hvorfra kaldenavnet ”fransk” er kommet ind i billedet, og én af dem er, at man i datidens Danmark importerede møllesten fra Frankrig, som kunne male melet til franskbrød-opskriften helt fint. Egentlig er franskbrød blot en betegnelse for hvidt hvedebrød – men det andet lyder selvfølgelig dét bedre. 

Derfor skal du bage kærnemælksfranskbrød 

Der findes et utal af forskellige franskbrød-opskrifter, men alligevel er denne opskrift på kærnemælksfranskbrød en af de bedste, vi er stødt på. Og det skyldes en særlig ingrediens; nemlig kærnemælk. Når vi tilsætter syrnede mælkeprodukter – eksempelvis kærnemælk og yoghurt – til vandet, giver mælkesyren franskbrødet en dejlig krumme, en sprød skorpe og tilmed en længere holdbarhed end franskbrød uden kærnemælk. Det betyder, at du kan glæde dig over dit bagværk i dagevis, inden det bliver tørt.

Madlavning med hjemmebagt franskbrød

Når du er færdig med din franskbrød-opskrift og står tilbage med et luftigt hjemmebagt franskbrød, er der stort set ingen grænser for, hvad du kan fremtrylle i køkkenet. Franskbrødet kan bruges til både morgenmad, frokost og aften, hvad end brødet skal spille hovedrollen eller være tilbehør. Skal det være nemt, er franskbrødet ideelt at medbringe som sandwich i madpakken eller picnickurven. Er du i det gastronomiske hjørne, kan du lave luksustoasts og løgsuppe med ostebrød, eller du kan bruge krummen i en cremet gazpacho. Når det er sagt, er der dog intet, der måler sig med et hjemmebagt franskbrød, der netop er kommet ud af ovnen, og hvor en gavmild smørklat lige så stille smelter ned i krummen… Den rene bagværkpoesi, hvis du spørger os.

Sådan opbevarer du dit franskbrød

Det er bare ikke lækkert at bide i en gummiagtig skorpe med en tør krumme, og når først vi har fulgt en franskbrød-opskrift og skabt et lækkert kærnemælksfranskbrød, vil vi gerne nyde det så længe, vi kan. For at det kan lade sig gøre, er opbevaringen alfa omega, og første vigtige huskeregel er, at du aldrig må opbevare dit hjemmebagte franskbrød i køleskabet. Det skyldes, at køleskabstemperaturen får kulhydraterne i brødet til at krystallisere hurtigere, hvilket er med til at udtørre krummen. Følg nedenstående råd, og du er på rette vej:

  • Dag 1: Kom en papirpose eller et håndklæde omkring brødet. Kommer du det i en lufttæt pose, kan vandet fra brødet ikke slippe ud, og det vil derfor sætte sig i brødskorpen, som vil blive blød og gummiagtig.
  • Dag 2: Kom en plasticpose uden om papirposen for at bevare den saftige krumme. Plasticposen er med til at sikre, at ikke al fugtigheden slipper ud af brødet, men fanges af papirposen. 

Undgå madspild: Brug dine franskbrødrester på ny

Når du alligevel ikke at spise dit hjemmebagte franskbrød, inden det begynder at blive tørt, kan du slippe kreativiteten løs og bruge det på nye måder. Se bare her:

  • Brødcroutoner: Brug dem i en cæsarsalat eller som topping til suppe.
  • Arme riddere: Når weekendmorgenmaden skal være ekstra lækker.
  • Bruschetta: Kom hvidløg og tomatsalsa med basilikum på en grillet skive kærnemælksfranskbrød – eller smørsteg et svampemiks med timian.
  • Rasp: Smuldr krummen, steg sprødt i olie, og brug til panering.
  • Kødboller: Brug krummen til at bevare kødbollernes saftighed. 

Kan jeg erstatte kærnemælken? 

Sidens franskbrød-opskrift er lavet med kærnemælk, men du kan uden de store problemer udskifte kærnemælken med andre typer mælk. Du skal dog være opmærksom på, at det kan påvirke krummens hævning, luftighed og smag, som vil blive sødere. Vil du beholde den syre, som kærnemælken naturligt giver, kan du derfor tilføje citron til den mælk, du vælger som alternativ til kærnemælken. Lad dig inspirere af vores opskrift på sødmælksfranskbrød, hvis du har glemt at købe kærnemælk eller blot ønsker et alternativ. 

Kan jeg bage franskbrød uden en form?

Det er ikke alle, der har en brødform til hjemmebagt franskbrød, men det betyder ikke, at du ikke kan følge en franskbrød-opskrift. Dog skal du være opmærksom på, at dejen kan have en tendens til at sprede sig mere ud, og den vil med risiko heller ikke hæve lige så meget, som den ville i en form. Dette kan du dog modarbejde ved at tilføre en anelse mere mel og gær, end franskbrød-opskriften anbefaler. Prøv dig frem – måske det fungerer bedre for dig uden en form, eller måske du sætter afsted efter den første og den bedste. 

Uanset hvad, ønsker vi dig held og lykke med dit bagværk!

Måske du også kan li'