Fransk nougat

21. oktober 2022 af .

Foto: Line Klein

Den lækreste, seje og ikke rivende søde franske nougat med sprøde bidder af mandel og pistacie. Få en god opskrift på den franske specialitet her.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 180°, bred mandlerne ud på en bradepande med bagepapir, og rist dem i 15-18 minutter, indtil de begynder at blive let gyldne og dufte kraftigere af nødder.
Læg pistacienødderne sammen med mandlerne, og rist dem yderligere 3-4 minutter. Tag bradepanden ud af ovnen, og lad nødderne køle af.
Varm honning og glukosesirup op i en skål over vandbad.
Pisk hviderne lette, til de danner bløde toppe. Når honningblandingen er lidt varmere end fingervarm, tilsættes æggehviderne.
Brug nu en træske til at røre forsigtigt i blandingen over de næste 45 minutter, sæt et ur, så du har styr på tiden. Blandingen vil først være en gylden creme, som gradvist bliver tykkere og mere lys, næsten hvid. Når blandingen er færdig, vil den danne en blød sej kugle i et koldt glas vand og ikke opløse sig med det samme.
Efter de 45 minutter tilsættes nødder, salt og vaniljeekstrakt, og der røres videre i 5 minutter, sæt uret igen, så du er sikker på tiden. Drys et fad med flormelis, og hæld massen heri. Drys flormelis på toppen, og klap massen flad med håndfladerne.
Lad nougaten sætte sig i køleskabet nogle timer, og skær den derefter ud i barer eller mindre firkanter, alt efter hvad du foretrækker. Opbevar nougaten i en lufttæt beholder et køligt sted.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du fransk nougat

Den seje og søde nougat er en provencalsk specialitet, der første gang så dagens lys i Marseille. Man kan efterhånden købe den i mange andre lande, inklusiv Danmark, men selvfølgelig især i Frankrig. De ses ofte som store blokke – lidt ligesom ost – på markederne, hvor de skæres i mindre stykker og betales efter vægt.

Du kan dog også sagtens lave fransk nougat derhjemme i eget køkken, og vi lover, du vil elske resultatet! Den hjemmelavede slags smager nemlig helt vidunderligt, og så er den ikke svær at lave – det eneste du skal have er tålmodig, for det tager lidt tid for massen at blive sej i konsistensen, som den jo skal være.

Opskrift uden sukkertermometer

I mange opskrifter skal sukkerlagen koges op til en bestemt temperatur, hvorefter den piskes i de stive æggehvider, men her i opskriften gør vi det lidt anderledes for nemhedens skyld – så slipper du nemligt helt for at bruge sukkertermometer.

Honning og glukosesirup varmes lidt op, og bagefter røres de piskede æggehvider i. Nu skal du røre i 45 minutter, til massen er sej og blød. Det er her din tålmodighed kan komme lidt på prøve, men sæt en god podcast på eller hyg dig i familiens selskab, mens du rører og rører. Det er det hele værd i sidste ende, når du sætter tænderne i den franske nougat!

Den klistrede masse

Når massen er tyk og sej rører du nødderne i, rører i yderligere 5 minutter, og så er nougaten færdig! Massen vil se sådan her ud:

Nu skal du drysse lidt flormelis ud i et fad, en bradepande eller bare på et stykke bagepapir.

Bagefter kan du hælde massen ud, og trykke den lidt fladt med fingrene eller rulle den let med en kagerulle.

Så er den franske nougat færdig! Sæt den på køl et par timer, hvor den sætter sig, så du kan skære den ud i passende stykker. Bagefter kan du opbevare nougaten i en lufttæt beholder et køligt sted. Vær opmærksom på, at fransk nougat godt kan blive meget hårdt på køl, så varm evt. en kniv med kogende vand (husk at tørre den af),inden du skærer nougaten ud. 

Hvilke nødder til fransk nougat?

Den klassiske franske nougat er med mandler og pistacie, men du kan faktisk bruge de nødder, du foretrækker. Har du været på et marked med fransk nougat, vil du også vide, at den kommer i MANGE udgaver. 

Inden mandlerne ristes i ovnen, skal de være smuttede. Se i videoen længere op, hvordan du nemt smutter mandler. Husk også, at pistacienødderne skal have kortere tid end mandlerne i ovnen.

Er fransk nougat juleslik?

I den franske provins Provence serveres fransk nougat traditionelt til jul, og herhjemme er det også noget, der særligt spises til jul. Du kan dog sagtens lave fransk nougat året rundt og servere det til f.eks. fredagsslik. 

Den franske nougat er især god at lave, hvis du har nogle æggehvide tilovers, da der skal hele 75 g æggehvider i. Det svarer til hvide fra ca. 2 æg. Du vælger selv, om du bruger pasteuriserede æggehvider eller almindelige æg, du selv deler i blommer og hvider.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar