Fransk citrontærte med marengs

Den elegante franske klassiker er altid en sikker vinder på dessertbordet eller til eftermiddagsteen.

Fransk citrontærte med marengs
31-60 min.

(16)

September 19, 2021 af Christine Bille NielsenFoto: Henrik Freek

Ingredienser

personer

Udstyr

 • 1 tærteform med løs bund, 26 cm i diameter
 • 1 sprøjtepose med stor, stjerneformet tyl

Sådan gør du

Tip!

Tærtedejen til citrontærten er lavet som en klassisk mørdej med den lille forskel, at der er tilsat en smule grahamsmel. Det grove mel gør, at den bagte bund bliver mere sprød. Samtidig forhindrer indholdet af grahamsmel, at dejen glider ned af kanten under bagningen.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du den bedste citrontærte

En fransk citrontærte kombinerer alt det gode: Sprød mørdejsbund, syrlig citroncreme og sød marengs! Med sine sirlige marengstoppe ser den lidt avanceret ud, men den er faktisk ikke så svær at lave, som den ser ud. Herunder kan du se trin for trin-billeder samt vores bedste fifs, så du kan imponere dine gæster med den lækre citrontærte.

Mørdejsbunden

 • Det vigtigste, når du laver tærtebunden, er, at du ikke ælter dejen for meget. En mørdej skal kun lige samles – eller bliver bunden sej og hård i stedet for sprød og lækker. Er du bange for at komme til at ælte dejen for meget, når du smuldrer smørret i, kan du i stedet blende ingredienserne (undtaget mælk) til mørdejen sammen i en minihakker eller foodprocessor. Hæld så blandingen ud på køkkenbordet, og saml hurtigt dejen med mælken.
 • Tærtedejen her er tilsat en smule grahamsmel. Det grove mel gør, at den bagte bund bliver mere sprød. Samtidig forhindrer indholdet af grahamsmel, at dejen glider ned af kanten under bagningen. Du kan godt erstatte grahamsmel med hvedemel.
 • Læg dejen på køl, når den er samlet, så smørret igen bliver koldt. Bagefter kan du rulle dejen ud. Gør evt. som i videoen ovenover, hvor dejen lægges mellem to stykker husholdningsfilm eller bagepapir – så er den lettere at håndtere.
 • Blindbag tærten, så du ikke risikerer at bunden hæver op under bagningen. Det gør du ved at lægge et stykke bagepapir ovenpå tærtedejen og så hælder du tørrede kikærter eller andre bønner ovenpå. Fjern evt. laget med bønner, 5 minutter inden den er færdigbagt.

Citroncremen

 • Når du laver citroncremen, er det vigtigt, at du ikke gør det ved for høj varme. Bliver cremen for varm, risikerer du, at den skiller.
 • Kog evt. cremen over vandbad, hvis du vil være sikker på, at den ikke får for hård varme.
 • Brug evt. et termometer, så du kan sikre dig, at cremen ikke varmes højere op end 70-80°.

Marengstoppingen

 • Når du pisker marengs, er det vigtigt, at båden skålen og pisekriset et helt rene. Ellers risikerer du, at æggehviderne ikke vil blive til marengs.
 • Marengsen her tilsættes citronsaft. Syren hjælper marengsen til at blive mere stabil, bl.a. fordi det får æggehviderne til at koagulere.
 • Hæld sukkeret i lidt ad gangen, til skummet bliver mere og mere stift.
 • Har du en gasbrænder, kan du give marengsen lidt farve med den, i stedet for at komme hele kagen i ovnen til sidst.
 • Sprøjt marengsen ud i små toppe, eller freestyle og lav det mønster, du synes, er flot.

Kan jeg lave citrontærten dagen før?

Du kan ikke lave hele citrontærten klar dagen før, men du kan forberede de forskellige elementer, så du sparer tid på dagen.

Tærtedejen kan laves flere dage før. Når du har samlet den, lader du den blot ligge i køleskabet, til du skal bruge den. Tag den evt. ud 30 minutter før, så den er til at rulle ud. Dejen kan også ligge klar i fryseren i flere måneder.

Citroncremen kan også laves dagen før. Kog den tyk, og hæld den i et glas. Så er den klar til at komme på tærtebunden, når den er bagt og afkølet.

Marengsen er bedst, lige når den er lavet, så pynt den først lige inden servering, eller maks. et par timer inden.

Måske du også kan li'