Fødselsdagsboller

Når nogen fylder år, skal der selvfølgelig serveres bløde bamseboller! Her har vi brugt kærnemælk, men du kan også bruge sødmælk.

Fødselsdagsboller
0-30 min.

(16)

February 15, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Columbus Leth

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du de bedste fødselsdagsboller

Alle fødselsdagsbørn (og -voksne) fortjener bløde bamseboller, når de fylder år! Heldigvis er bollerne slet ikke svære at lave. Det tager 5-10 minutter at bikse dejen sammen, og derefter skal de hæve i 30 minutter og bages i 12 minutter – i ventetiden kan du passende dække fint op med flag og gaver.

Bollerne kan selvfølgelig også bruges til andre anledninger. F.eks. kan de serveres som en del af sønderjysk kaffebord, hvor man ofte starter med en hvid bolle med smør for at lægge bunden. De kan også bare være ren og skær selvforkælelse på en hvilken som helst morgen. Herunder har vi samlet alt den viden, du skal bruge, for at lave de bedste bløde fødselsdagsboller.

Se også: De lækreste fødselsdagskager

Kan jeg undlade kardemomme?

Her i opskriften skal der 1 tsk. stødt kardemomme i, som giver en dejlig aromatisk smag. Du kan sagtens undlade kardemommen, hvis du enten ikke kan lide det, eller bare ikke har det liggende. Hvis du ikke er så vild med stødt kardemomme fra supermarkedet, er det en idé at prøve at støde sine egne kardemommekapsler – det giver en helt anden (og ofte bedre) oplevelse!

Hvad kan kærnemælk erstattes med?

Kærnemælk er god i bagværk, fordi den er lidt tykkere end almindelig mælk og dermed giver en god cremethed til dejen, som i sidste ende giver bløde og lækre boller. Derudover bidrager syren i mælken også til at give en god krumme, sprød skorpe og længere holdbarhed. MEN! Du kan sagtens skifte kærnemælken ud med en anden type mælk – helst sødmælk, men andre typer mælk går også an.

Hvorfor skal der æg i fødselsdagsboller?

Det er ikke alle bolleopskrifter, der skal æg i, men lige i sådan nogle hvide fødselsdagsboller, er det en god idé at tilsætte, da det gør bollerne ekstra lette og luftige. Du kan godt undvære ægget i en snæver vending, men de bløde bamseboller bliver ikke helt det samme uden æg.

Kan dejen røres på en røremaskine?

Du kan enten lave dejen her i hånden eller røre den på en røremaskine. I begge tilfælde skal du ælte dejen grundigt, til den er blank og smidig. Bruger du en røremaskine, skal du bruge dejkrogen.

Kan fødselsdagsboller fryses?

Fødselsdagsbollerne kan sagtens fryses. Når du vil spise dem, kan du enten lægge dem frosne i en varm ovn og give dem 10-12 minutter, lidt ligesom frosne køberundstykker, eller du kan tø dem op, og lune dem et par minutter i ovnen. I begge tilfælde er det en god idé at sprøjte dem med lidt vand, så de bliver fugtige og lækre.

Hvor mange boller skal jeg bage?

Med denne opskrift får du ca. 12 fødselsdagsboller, dvs. en enkelt bageplade. Skal du f.eks. servere boller og kakao, bør du beregne 2 boller pr. person. Kommer der mange sultne gæster, kan du runde lidt op. Serverer du også kage, kan du nøjes med at beregne 1-2 stk. pr. person. Du kan skalere opskriften op og ned ved at trykke på minus eller plus ved siden af antal personer.

Koldhævede fødselsdagsboller

Selv om bamsebollerne er hurtige at lave, kan du godt forberede dem i endnu bedre tid. Laver du dejen aftenen før, kan de koldhæve natten over, så du blot skal stå op og forme og bage bollerne. Husk så at tilsætte mindre gær. Følg evt. denne opskrift på koldhævede fødselsdagsboller bagt i springform.

Glutenfri fødselsdagsboller

Er der en med glutenintolerance i selskabet, kan du prøve at bage glutenfrie bamseboller. De vil aldrig blive helt så bløde og luftige, men stadig være lækre. Køb noget glutenfrit mel, og tilsæt også lidt loppefrøskaller – det får væsken til at klistre mere, så brødet holdes sammen.

Veganske fødselsdagsboller

I opskriften skal der smør, mælk og æg i dejen, men disse tre ingredienser kan du bytte ud med noget andet, hvis du skal bage en vegansk udgave af de bløde bamseboller. Smør kan nemt købes vegansk, og i stedet for kærnemælk kan du bruge din yndlings plantemælk, f.eks. havremælk eller mandelmælk. Ægget kan du blot undlade.

Grove fødselsdagsboller

Ønsker du en grovere udgave af de hvide boller, kan du tilsætte lidt groft mel, f.eks. grahamsmel, fuldkornshvedemel eller lignende. Tilsæt dog aldrig mere end 50 % af opskriftens angivne mængde mel, da de så ikke hæver lidt så flot. Bruger du groft mel, får bollerne et mere rustikt udseende, som her på billedet.

Måske du også kan li'