Flødekarameller med ristede hasselnødder og flagesalt
28. juli 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
De er søde og chewy og både sjove og nemme at lave selv, hvis blot du har et sukkertermometer og en lille smule tålmodighed.
Bemærk
Afkøling: Mindst 12 timer
Ingredienser
Udstyr
1 firkantet plastikbeholder, 20 x 20 cm.
1 sukkertermometer
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180°. Hæld hasselnødderne i et lille ovnfad, og rist dem gyldne i ovnen i ca. 15 minutter, til de dufter. Tag dem ud, og lad dem køle en smule af, inden du nulrer alle de løse hinder af. Afkøl hasselnødderne helt.
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Hæld piskefløde, vaniljekorn, sukker, sirup, smør og flagesalt i en tykbundet gryde – sørg for at bruge en stor gryde, da karamelmassen bobler meget op undervejs.
Varm massen op, til den begynder at boble med små bobler. Her skal massen være ca. 90° varm. Skru ned til middel varme, og lad massen koge videre. Rør kun ganske let i massen undervejs med en grydeske eller dejskraber, så karamellen ikke brænder på – der skal ikke piskes. Lad karamelmassen koge videre, til væsken begynder at fordampe ved ca. 115°, og karamellen får en mere gyldenbrun farve – tjek med et sukkertermometer. Det tager ca. 30 minutter. Kog videre, indtil karamelmassen når en temperatur på 125ׄ° – så er den klar.
Beklæd en firkantet plastikbeholder med husholdningsfilm eller bagepapir, og fordel de ristede hasselnødder i bunden af formen.
Hæld den færdige karamelmasse over nødderne i formen, og drys med flagesalt på toppen. Lad karamellen køle af ved stuetemperatur i mindst 12 timer – gerne til næste dag.
Tag den afkølede karamel ud af plastikbeholderen, og skær den i ca. 40 firkantede karameller. Opbevar karamellerne i en lukket beholder på køl i op til 14 dage.
Tip!
For at opnå den rette konsistens på karamellerne er det vigtigt, at man ikke rører for meget i karamelmassen, mens den koger, da det kan få massen til at krystallisere.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk