Flæskesteg

10. oktober 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

En flæskesteg skal have sprøde svær! Heldigvis er det ikke så svært, som du måske tror, hvis bare du følger denne opskrift!

Bemærk
Ovntid: 1 time og 20 minutter.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Skær sværene på stegen igennem en ekstra gang med en skarp kniv, dog uden at skære helt ned til kødet. Gnid flæskestegen omhyggeligt med groft salt, også ned mellem sværene.
Læg stegen med sværene nedad i en bradepande, og hæld koldt vand i bunden af fadet. Sæt stegen i ovnen i 20 minutter. Tag den herefter ud, vend stegen om, og stik laurbærblade ned i rillerne mellem sværene.
Læg flæskestegen på en bagerist over fadet. Hvis stegen er højere i den ene ende, kan du lægge lidt alufolie under den lave ende, så overfladen ligger præcist vandret. Sæt stegen tilbage i ovnen i yderligere 50-60 minutter, eller til centrumtemperaturen er på 65°.
Er sværen ikke sprød, kan du bruge ovnens grillfunktion de sidste minutter, til sværen er sprød og boblende. Lad den færdige flæskesteg hvile utildækket i 10 minutter, inden den skæres i skiver.
Hæld evt. stegeskyen fra ovnfadet i en skål, skum for fedt, og gem skyen til saucen.

Tip!

Der findes flere stegemetoder, der på hver sin måde kan være en farbar vej til de forjættede sprøde svær. Når du som beskrevet i denne opskrift lægger stegen med sværene nedad i bradepanden og hælder koldt vand ved, før stegen sættes i ovnen, bevirker det en let kogning af de hårde, kompakte svær. Herved får sværene lettere ved efterfølgende at poppe op og blive sprøde.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

FLÆSKESTEG – SÅDAN FÅR DU SPRØDE SVÆR

Flæskesteg med sprøde svær er noget de fleste kan lide, og heldigvis er det supernemt at lave. Du frygter måske bløde og seje svær, men med denne opskrift er du sikret knasende flæskesvær! Følg vores guide her:

1. Lad kødet få stuetemperatur

Det er en god idé at lade kødet ligge på køkkenbordet en times tid inden tilberedning, så det får stuetemperatur. På den måde risikerer du ikke, at kødet er koldt og nedkøler ovnen.

2. Rids sværene grundigt

Sørg for, at sværen er ridset helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum, men undgå at ridse ned i selve kødet, for så siver kødsaften op og gør sværene bløde. Gå altid stegen efter, også selvom slagteren har ridset den.

3. Gnid med salt

Vær omhyggelig, når du gnider salt ned mellem alle sværene. Salten trækker nemlig væsken ud af sværene, så de bliver dejligt sprøde. Brug evt. en gaffel til at holde sværene adskilt, når du salter.

4. Start med at lægge stegen på hovedet

Når du, som i opskriften her, starter med at lægge flæskestegen med sværene nedad, bliver sværene kogt lidt, så de bliver bløde. På den måde har de lettere ved at blive sprøde og lækre, når stegen bagefter vendes om.

Se også: Alle de bedste opskrifter på julemad

5. Sørg for, at  sværene er vandrette

Når flæskestegen vendes om, så sværene er opad, skal du sørge for, at de ligger vandret under stegningen, f.eks. ved at lægge alufolie eller en halv kartoffel under stegen i den side, der er lavest. Så fordeles varmen jævnt, så alle svær bliver sprøde.

6. Brug stegetermometer

Du kan sagtens lave flæskesteg uden termometer, men hvis du vil være sikker på, at den ikke får for meget og bliver tør og kedelig, kan du bruge et stegetermometer. Flæskestegens kernetemperatur skal være 65°, når du tager den ud.

7. Skru op for temperaturen til sidst

Hvis flæskestegen ikke har fået sprøde svær mod slutningen af stegetiden, kan du skrue op for temperaturen (225-250°) eller sætte ovnens indstilling til grillfunktion – hold øje med stegen, for sværen bliver hurtigt brændt!

Vælg den rigtige udskæring

Når du skal købe en flæskesteg i supermarkedet, kan de hedde nogle forskellige ting. Den klassiske flæskesteg kommer fra grisens kam og kan enten hedde svinekam, kamsteg eller flæskesteg i køledisken.

Flæskestegen sidder på grisens ryg. Andre lignende udskæringer er ribbensstegen, nakkekammen og skinkestegen. Kammen er den mest populære, men de andre stykker kød kan også tilberedes som en flæskesteg – der vil dog være forskel på smag og konsistens.

Vil du hellere grille din flæskesteg? Så se her, hvordan du tilbereder saftig flæskesteg på grill!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar