Flæskesteg
Foto: Betina Hastoft
En flæskesteg skal have sprøde svær! Heldigvis er det ikke så svært, som du måske tror, hvis bare du følger denne opskrift!
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
FLÆSKESTEG – SÅDAN FÅR DU SPRØDE SVÆR
Flæskesteg med sprøde svær er noget de fleste kan lide, og heldigvis er det supernemt at lave. Du frygter måske bløde og seje svær, men med denne opskrift er du sikret knasende flæskesvær! Følg vores guide her:
1. Lad kødet få stuetemperatur
Det er en god idé at lade kødet ligge på køkkenbordet en times tid inden tilberedning, så det får stuetemperatur. På den måde risikerer du ikke, at kødet er koldt og nedkøler ovnen.
2. Rids sværene grundigt
Sørg for, at sværen er ridset helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum, men undgå at ridse ned i selve kødet, for så siver kødsaften op og gør sværene bløde. Gå altid stegen efter, også selvom slagteren har ridset den.
3. Gnid med salt
Vær omhyggelig, når du gnider salt ned mellem alle sværene. Salten trækker nemlig væsken ud af sværene, så de bliver dejligt sprøde. Brug evt. en gaffel til at holde sværene adskilt, når du salter.
4. Start med at lægge stegen på hovedet
Når du, som i opskriften her, starter med at lægge flæskestegen med sværene nedad, bliver sværene kogt lidt, så de bliver bløde. På den måde har de lettere ved at blive sprøde og lækre, når stegen bagefter vendes om.
Se også: Alle de bedste opskrifter på julemad
5. Sørg for, at sværene er vandrette
Når flæskestegen vendes om, så sværene er opad, skal du sørge for, at de ligger vandret under stegningen, f.eks. ved at lægge alufolie eller en halv kartoffel under stegen i den side, der er lavest. Så fordeles varmen jævnt, så alle svær bliver sprøde.
6. Brug stegetermometer
Du kan sagtens lave flæskesteg uden termometer, men hvis du vil være sikker på, at den ikke får for meget og bliver tør og kedelig, kan du bruge et stegetermometer. Flæskestegens kernetemperatur skal være 65°, når du tager den ud.
7. Skru op for temperaturen til sidst
Hvis flæskestegen ikke har fået sprøde svær mod slutningen af stegetiden, kan du skrue op for temperaturen (225-250°) eller sætte ovnens indstilling til grillfunktion – hold øje med stegen, for sværen bliver hurtigt brændt!
Vælg den rigtige udskæring
Når du skal købe en flæskesteg i supermarkedet, kan de hedde nogle forskellige ting. Den klassiske flæskesteg kommer fra grisens kam og kan enten hedde svinekam, kamsteg eller flæskesteg i køledisken.
Flæskestegen sidder på grisens ryg. Andre lignende udskæringer er ribbensstegen, nakkekammen og skinkestegen. Kammen er den mest populære, men de andre stykker kød kan også tilberedes som en flæskesteg – der vil dog være forskel på smag og konsistens.
Vil du hellere grille din flæskesteg? Så se her, hvordan du tilbereder saftig flæskesteg på grill!