Flæskesteg
En flæskesteg skal have sprøde svær! Heldigvis er det ikke så svært, som du måske tror, hvis bare du følger denne opskrift!
(8)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
FLÆSKESTEG – SÅDAN FÅR DU SPRØDE SVÆR
Flæskesteg med sprøde svær er noget de fleste kan lide, og heldigvis er det supernemt at lave. Du frygter måske bløde og seje svær, men med denne opskrift er du sikret knasende flæskesvær! Følg vores guide her:
- Lad kødet få stuetemperatur. Det er en god idé at lade kødet ligge på køkkenbordet en times tid inden tilberedning, så det får stuetemperatur. På den måde risikerer du ikke, at kødet er koldt og nedkøler ovnen.
- Rids sværene grundigt. Sørg for, at sværen er ridset helt ned til kødet med ½ cm's mellemrum, men undgå at ridse ned i selve kødet, for så siver kødsaften op og gør sværene bløde. Gå altid stegen efter, også selvom slagteren har ridset den.
- Gnid med salt. Vær omhyggelig, når du gnider salt ned mellem alle sværene. Salten trækker nemlig væsken ud af sværene, så de bliver dejligt sprøde. Brug evt. en gaffel til at holde sværene adskilt, når du salter.
- Start med at lægge stegen på hovedet. Når du, som i opskriften her, starter med at lægge flæskestegen med sværene nedad, bliver sværene kogt lidt, så de bliver bløde. På den måde har de lettere ved at blive sprøde og lækre, når stegen bagefter vendes om.
- Sørg for, at sværene er vandrette. Når flæskestegen vendes om, så sværene er opad, skal du sørge for, at de ligger vandret under stegningen, f.eks. ved at lægge alufolie eller en halv kartoffel under stegen i den side, der er lavest. Så fordeles varmen jævnt, så alle svær bliver sprøde.
- Brug stegetermometer. Du kan sagtens lave flæskesteg uden termometer, men hvis du vil være sikker på, at den ikke får for meget og bliver tør og kedelig, kan du bruge et stegetermometer. Flæskestegens kernetemperatur skal være 65°, når du tager den ud.
- Skru op for temperaturen til sidst. Hvis flæskestegen ikke har fået sprøde svær mod slutningen af stegetiden, kan du skrue op for temperaturen (225-250°) eller sætte ovnens indstilling til grillfunktion – hold øje med stegen, for sværen bliver hurtigt brændt!
Klumper sovsen? ISABELLAS har en guide, som vi ofte hiver frem. Se den her: Sådan reder du sovsen
Vælg den rigtige udskæring
Når du skal købe en flæskesteg i supermarkedet, kan de hedde nogle forskellige ting. Den klassiske flæskesteg kommer fra grisens kam og kan enten hedde svinekam, kamsteg eller flæskesteg i køledisken.
Flæskestegen sidder på grisens ryg. Andre lignende udskæringer er ribbensstegen, nakkekammen og skinkestegen. Kammen er den mest populære, men de andre stykker kød kan også tilberedes som en flæskesteg – der vil dog være forskel på smag og konsistens.
Vil du hellere grille din flæskesteg? Så se her, hvordan du tilbereder saftig flæskesteg på grill!
Vin og andre drikkevarer til flæskesteg
- Rødvin: En velafbalanceret rødvin som en Pinot Noir eller en let Zinfandel passer godt til flæskestegens rige smag. Den slags vine er kraftige nok til at stå imod kødets robusthed, men trumfer ikke retten.
- Hvidvin: En Chardonnay kan være er et godt valg til flæskesteg. Vinen har ofte en rig tekstur og noter af æble og citrus, som komplementerer sværens sprødhed og krydderierne i retten.
- Øl: En helt almindelig pilsner er ofte den bedste øl til den her slags markante kødretter. Det kan være fra de store bryghuse eller nogle mere lokale eller specielle pilsnere, hvis det skal være lidt særligt.
- Alternativer: Cider kan lidt af det som de tre ovenstående bud også kan. Ciderens sødme og syrlighed balancerer godt med flæskestegens salt og fedt. En anden mulighed kunne være en mørk bærsaft, som solbærsaft, der tilføjer en dyb, frugtagtig smag til måltidet.
Har du styr på julemaden? Gå på rov i vores samling med alle de mest populære opskrifter til jul. Find dem her: Opskrifter til juleaften
Vegetariske alternativer til flæskesteg
- Marineret tofu: Tofu kan marineres i en blanding af sojasauce, æblecidereddike, og krydderier for at skabe en smag, der minder om flæskesteg. Tofuen kan derefter bages, indtil den er sprød på ydersiden og saftig indeni.
- Stegt selleri: En hel knoldselleri kan skæres i tykke skiver og steges i ovnen med krydderier, der efterligner smagen af flæskesteg, såsom timian og laurbærblade. Dette giver en rustik og tilfredsstillende ret.
- Portobello-svampe: Store portobello-svampe kan bages eller grilles med en marinade af olivenolie, hvidløg, og urter. Svampenes kødfulde tekstur gør dem til en god erstatning for kød.
- Seitan: Seitan, som er lavet af hvedegluten, har en kødagtig tekstur og kan krydres eller marineres for at efterligne smagen af flæskesteg. Det kan steges eller bages og serveres med de samme traditionelle tilbehør som en flæskesteg.
- Nøddepostej: ISABELLAS har en opskrift på den lækreste indbagte svampesteg med masser af saft, kraft og smag! Find den her: Svampepostej