Fiskefrikadeller
Fiskefrikadeller er en klassiker i de fleste hjem. Her får du en god grundopskrift på klassiske fiskefrikadeller, der er utroligt nemme at lave, også på hverdage!
(6)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
En fiskefrikadelle-opskrift uden dikkedarer
En klassisk fiskefrikadelle fra fiskemanden smager herligt, og der er noget hyggeligt ved at snuppe én med i hånden, når du alligevel handler fisk. Men har du prøvet at lave fiskefrikadeller selv? Mad smager ofte bedre, når vi selv har brugt tid på at lave den, og fiskefrikadeller er ingen undtagelse.
Når du laver hjemmelavede fiskefrikadeller fra bunden, kan du helt selv justere indholdet, konsistensen, saltbalancen og stegeskorpen, mens du kan tilsætte alle de friske krydderurter, som dine smagsløg kalder på. Denne fiskefrikadelle-opskrift er klassisk og simpel, og derfor kan du nemt tilføje ekstra smagsgivere, hvis du har mod på det.
Hvad består fiskefars og fiskefrikadeller egentlig af?
Fiskefrikadeller består af hakket eller blendet fiskekød, som ofte kommer fra en filet eller en loin. Når kødet er færdighakket, har du den fiskefars, som fiskefrikadellerne skal formes af. Til traditionelle fiskefrikadeller bruges torskefilet, ligesom i denne fiskefrikadelle-opskrift, men du kan altid peppe dellerne op ved at tilføje anden slags fisk. Tilsætter du eksempelvis laks, giver det en federe fiskefrikadelle med en anderledes smag, end den du kender fra klassiske fiskefrikadeller.
Torskefileterne til din fiskefars kan du købe i dit i supermarked såvel som hos fiskemanden. Køber du fileterne eller loinsene med skind, skal du huske at skære det fra, inden du hakker eller blender kødet til fiskefars. Skal det være ekstra nemt, kan du også købe færdiglavet fiskefars fra køledisken.
Se også: Opskrift på klassiske, saftige kyllingefrikadeller
Tips og tricks: Hvordan steger man fiskefrikadeller?
Vi er flere, der stiller os selv spørgsmålet; ”hvordan steger man fiskefrikadeller til perfektion?” At lave mad er et håndværk, og det samme er det, når fiskefrikadellerne skal steges. Det betyder dog ikke, at det er en videnskab at stege fiskefrikadeller, for skriver du dig en ganske simpel formel bag øret, er det temmelig nemt at gå til.
Det skal du være opmærksom på:
- Det er vigtigt, at din fiskefars føles sej, når du rører den i enten hånden eller på en røremaskine. Det er farsens sejhed, der afgør, om fiskefrikadellen suger væske i stedet for at afgive den.
- Vær gerne rundhåndet med salt og peber, og stil farsen på køl, når den er blevet sej, så den kan samle sig og trække smag.
Hvordan steger man fiskefrikadeller?
- Når din fiskefars har været i køleskab, gerne minimum 30 minutter, tages den ud.
- Opvarm nu en pande til middelhøj varme, og tilsæt neutral olie til panden. Det er vigtigt, at du ikke steger dine fiskefrikadeller for hårdt. De skal have god tid til at blive gennmstegt, og steges de for hårdt, vil ydersiden ofte brænde på, mens midten fortsat vil være rå.
- Form nu, med en spiseske, fiskefrikadellerne til den ønskede størrelse. Pas på, at de ikke bliver for bastante, men størrelsen på fiskefrikadeller er en smagssag.
- Tjek undervejs, hvornår stegeskorpen bliver lysebrun (ca. efter 4-5 minutter), vend fiskefrikadellerne, og giv panden en gavmild klat smør, som fiskefarsen kan optage.
- Mens fiskefrikadellen steger færdigt, kan du med en spiseske øse smør fra panden over fiskefrikadellen. Det er jo smørret, der gør’et.
TIP: Det er olien, der giver stegeskorpen, og smørret, der giver smag til fiskefarsen. Derfor venter mange med at tilsætte smørret, til den første portion olie har givet farsen stegeskorpe.
Tilbehør til fiskefrikadeller
Når du skal planlægge dit tilbehør til fiskefrikadeller, kan du med fordel tænke over, hvad du normalvis ville servere til fisk eller kylling. Simple fiskefrikadeller af torsk passer til det meste, og en god salat med en urtedressing er et godt bud på friskt og sprødt tilbehør til fiskefrikadeller. Du kan også servere nye, kogte kartofler eller sprøde ovnkartofler.
Fiskefrikadeller i nye klæder
Er du i det eksperimenterende hjørne, og synes du, at din fiskefrikadelle-opskrift kunne trænge til nyt liv? Så begiv dig ud i spændende nye smage og krydderurter, og oplev fiskefrikadellen på en helt ny måde.
Er du til det asiatiske køkken, kan du tilføje ingefær, koriander og chili til din fiskefars, men har du i højere grad en svaghed for det indiske køkken, kan du prøve kræfter med vores opskrift på fiskefrikadeller a la Indien. Befinder du dig allerbedst i det danske køkken og blandt nordiske smage, kan du nøjes med at give din fiskefrikadelle-opskrift selskab af citron og purløg.
TIP: Riv gulerod, squash, sød kartoffel eller andet på et rivejern, og tilføj det til fiskefarsen inden, at frikadellerne steges. En både nem og velsmagende måde at få flere grøntsager ind i hverdagen.