Finskbrød

Finskbrød bliver bagt i mange hjem, når julen nærmer sig. Her får du en god opskrift på finskbrød med en sød topping. De vil med garanti vække glæde hos både store og små.

Finskbrød
0-30 min.

(8)

November 11, 2022 af Inge SkovdalFoto: Columbus Leth

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Finskbrød – den klassiske julesmåkage

Der er så mange forestillinger om, hvad der skaber rigtig julehygge. For romantikere er det en hvid jul, for nostalgikere er det traditionerne og for andre er det måske selskabet eller gaverne eller maden. De fleste har en idé om, hvilke julesmåkager, der er nødvendige at have i kagedåsen, for at der er tale om ægte jul. Blandt favoritterne er selvfølgelig finskbrød. 

Sprøde finskbrød med sød og knasende topping er en klassiker på småkagefadet. Den lille småkage er formentlig af dansk og ikke finsk oprindelse, men godt smager den i hvert fald.

Finskbrød har nok fået sin popularitet, fordi den er så simpel. Det er en lille, fin haps, der er nem at lave af få ingredienser (også sammen med børn),og så kan den holde sig lækker længe i en kagedåse. 

Varianter af finskbrød

Traditionelt drysses finskbrød med perlesukker og hakkede mandler. Du kan vælge at riste mandlerne på en pande først. Det giver en lækker smag til småkagerne, men også et lidt mørkere look. Har du små julebagere med i køkkenet, kan I drysse nogle af finskbrødene med hakkede julestokke eller perlesukker indfarvet med frugtfarve. Du kan også eksperimentere med vanilje i dejen.

Prøv at toppe dine finskbrød med hakkede julestokke.

Tips til småkagebagning

  •  Brug kun de bedste råvarer, når du bager finskbrød, så står indholdet mål med anstrengelserne.
  • Småkagedej skal kun samles med let hånd, ikke æltes.
  • Forsvarligt indpakket småkagedej kan holde sig i køleskabet i 1-2 uger.
  • Småkagedej kan også fryses. Pak den godt ind i husholdningsfilm, inden du lægger den i fryseren.
  • Afkølede finskbrød opbevares i en lufttæt beholder.

Bruge de bedste råvarer

Bedre råvarer giver bare et bedre resultat. Det gælder især, når du bager med smør. Vælg rigtigt smør, og gå uden om de smørbare produkter, selvom det måske virker nemmere at arbejde med. 

Opbevaring af dejen

Du kan lave dejen til finskbrød – og til småkager i det hele taget – god tid i forvejen. Dejen her kan holde sig i køleskabet i flere dage, og den kan fryses ned, hvis den skal holde længere. Hvis du fryser dejen ned, så sørg for at den er pakket godt ind i husholdningsfilm inden. 

Opbevaring af finskbrød

Lad de færdigbagte finskbrød køle helt af på en bagerist, og opbevar kagerne i en lufttæt beholder. Læg evt. et stykke bagepapir mellem kagedåsen og låget, hvis du er i tvivl, om det slutter helt tæt.

Finskbrød er oftest farligt populære, så holdbarheden af de færdige kager afhænger helt af, hvor godt gemt kagedåsen den er.  

Dansk-svensk-finsk brød?

Navnet i sig selv påstår at finskbrød stammer fra Finland, men det er der ingen gode beviser på. Derimod er der flere kilder, der påstår at det er en rigtig dansk opfindelse. Sverige har en variant, som hedder ”finska pinnar”, som påstås at være en svensk opfindelse, så æren har vi nok ikke helt for os selv. Hvorfor det lige hedder et brød, er der ikke noget klar svar på – det bedste bud er finskbrødets form, der kan minde lidt om et miniaturebrød. 

Prøv også: Svenske chokoladebrød 

Måske du også kan li'