Fedtebrød
Fedtebrød er en klassisk julesmåkage med glasur. Her får du en klassisk opskrift, du evt. kan pimpe med lidt lime og kokosflager.
(5)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Sådan laver du fedtebrød
Fedtebrød smager bedre, end navnet lige indikerer. De sprøde småkager med glasur hører julen til, og med denne opskrift kan du nemt selv bage dem. Herunder har vi samlet vores bedste fifs til småkagerne!
Hvorfor hedder det fedtebrød?
Men først lidt om navnet. Fedtebrød er et ret sjovt navn til en ret almindelig småkage. Det er ikke til at sige, hvorfor småkagerne hedder sådan, men nogle mener, det er fordi småkagerne ligner små fedtemadder. Det kan også skyldes fedtebrødenes høje indhold af smør, men det er nu ikke så anderledes end andre småkager.
Fedtebrød med bagepulver
Fedtebrød bages med hjortetaksalt og ikke bagepulver eller natron, som de fleste andre almindelige småkager. Det skyldes, at lige netop hjortetaksalt er et godt hævemiddel til tyndt og sprødt bagværk.
Hjortetaksalt udvikler både kuldioxid og ammoniak ved opvarmning, men den store overflade på fedtebrødene gør, at ammoniaksmagen kan fordampe. Stoffet blev tidligere udvundet af spidserne på hjortens gevir, også kendt som hjortetakker, så derfor hedder det sådan.
Har du ikke hjortetaksalt på lager, kan du til nøds bruge bagepulver, men så risikerer du, at dine småkager bliver mere luftige end sprøde.
Glasur på 3 måder
Fedtebrød har altid glasur på toppen! I vores opskrift laves glasuren af saft fra citroner eller limefrugter blandet med flormelis. Det giver en dejlig syrlig smag til den ellers fedtede (hæhæ) småkage. Du kan dog også sagtens bruge vand eller æggehvider. Se mere i videoen ovenover.