Farsbrød med spidskål og løvstikkekartofler
1. april 2022
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Når man pakker farsbrødet ind i spidskål og bager det i ovnen, bliver det ekstra saftigt og lækkert.
Ingredienser
Udstyr
1 aflang bageform, ca. 1½ liter
Sådan gør du
Hæld kødet i en røreskål, og rør det sammen med 1½ tsk. salt og lidt friskkværnet peber. Pil løget, skræl guleroden, og riv begge dele på et rivejern. Hak timianbladene fint, og rør løg, gulerødder og timian i farsen. Tilsæt æg, rasp og mælk, og rør farsen godt sammen, til den er blød og lind og ikke for fast. Lad farsen hvile, imens du gør spidskålen klar.
Skær bunden af spidskålen, og pil alle kålbladene af ét efter ét. Skyl bladene. Bring en gryde med letsaltet vand i kog, og damp spidskålsbladene et par stykker ad gangen. Tag dem op, og læg dem til side på en tallerken, efterhånden som de bliver færdige.
Tænd ovnen på 200°, og smør brødformen med lidt olie. Beklæd bunden af formen med spidskålsblade, så de går lidt op ad siderne.
Læg halvdelen af farsen ovenpå efterfulgt af et lag spidskålsblade. Gentag, så der bliver 2 lag fars og 3 lag spidskål i alt. Tryk det øverste lag spidskål ned langs siderne, så farsen er pakket ind. Dæk formen med alufolie, og bag farsbrødet i ovnen i 45 minutter, til kødet er gennemtilberedt. Fjern alufolien, når der er gået ca. 35 minutter af bagetiden.
Skyl og tør løvstikken. Hæld den i en blender sammen med smørret, og kør det sammen til en ensartet grøn masse. Skrab løvstikkesmørret over i en skål, og sæt det på køl. Skrub kartoflerne, og kog dem møre i en gryde med letsaltet vand i ca. 12 minutter.
Afdryp, og lad kartoflerne dampe af. Vend halvdelen af løvstikkesmørret med kartoflerne, og lad det smelte. Ryst gryden, så smørret fordeler sig jævnt på kartoflerne. Anret i en skål, og drys med flagesalt.
Tag farsbrødet ud af ovnen, og vend det forsigtigt ud af formen, så bunden vender opad. Lad farsbrødet hvile i 5 minutter, pynt med frisk timian, og skær det i skiver. Servér med løvstikkekartofler, friske ærteskud og resten af løvstikkesmørret i en skål.<br />
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Klassisk opskrift på farsbrød