Eggs benedict

11. maj 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Eggs benedict er morgenmadsluksus på højeste niveau. Ved første blik kan den lækre morgenmad måske virke kompliceret, men både engelske muffins, pocherede æg og hollandaisesauce er nemmere at lave, end de fleste tror.

Bemærk
Hævetid: I alt 1½ time.

Ingredienser

Udstyr

1 kageudstikker, ca. 8 cm i diameter

Sådan gør du

Varm mælken i en gryde til 37°. Smuldr gæren i en røreskål, hæld mælken over, og rør gæren ud. Tilsæt honning, mel og salt. Skær smør i skiver, og tilsæt det. Ælt dejen sammen til en smidig dej.
Lad dejen hæve tildækket i 45 minutter. Hæld dejen ud på bordpladen. Rul den ud til ca. 1-1½ cm's tykkelse med en kagerulle. Brug et glas eller en kageudstikker, Ø ca. 8 cm, og stik cirkler ud. Pensl lidt vand på begge sider af dejcirklerne, vend dem i grahamsmel, og lad dem hæve tildækket i 45 minutter. Varm en teflonpande til medium varme, og bag brødet i ca. 6-8 minutter på hver side på panden.
Smelt smørret i en gryde på lav varme, så vallen bundfælder, og den øverste del af smørret er klart. Hæld smørret i en kande.
Skyl citronen, og riv citronskallen på et rivejern. Læg skallen til side. Pisk æggeblommer og 2 spsk. citronsaft sammen med et piskeris i en gryde ved lav varme, til det begynder at tykne. Det er vigtigt, at varmen er lav, for hvis æggene bliver varmet for meget op, bliver det grynet. Fjern gryden fra varmen, når blandingen er tyk.
Tilsæt det klarede smør et par dråber ad gangen, imens du pisker saucen sammen. Tilsæt ikke vallen i bunden af kanden. Smag saucen til med salt, peber og citronskal. Pisk lidt vand i saucen, hvis den er for tyk.
Steg bacon sprødt i en pande, og læg det på et stykke køkkenrulle, så fedtet drypper af. Skyl salaten, og skyl og hak purløgen. Flæk de engelske muffins på midten med en gaffel.
Bring en gryde med vand i kog. Tilsæt eddike. Skru ned for varmen, så vandet ikke længere koger. Skab en hvirvel i vandet ved at røre kraftigt i det med en ske. Slå 1 æg ud i en lille skål, og hæld det straks i vandet. Saml hviden rundt om ægget med en ske. Pochér ægget i ca. 4 minutter, og gentag processen med resten af æggene. Anret muffins med salat, bacon og pocherede æg. Hæld hollandaise over, og top med purløg.

Tip!

Har du et problem med, at saucen bliver for tynd? Det skyldes tit, at æggeblommerne ikke er pisket tykke nok i begyndelsen af processen. Er æggeblommerne ikke tykke, får saucen tynd konsistens.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du Eggs Benedict

Du er måske stødt på retten Eggs Benedict på menukortet, hvis du har været ude at spise morgenmad eller brunch. Det er nemlig en populær og lækker morgenmadsret, der stammer fra det amerikanske køkken, men du behøver ikke tage på restaurant for at blive forkælet med Eggs Benedict. Du kan nemt lave det selv! 

Opskriften på Eggs Benedict består af kun få ingredienser – en bund af ristet brød, der er dækket af sprødstegt bacon eller skinke. Ovenpå er det er et pocheret æg, og så bliver herlighederne serveret med en velsmagende og cremet hollandaisesauce på toppen.

Det ristede stykke brød, der danner bund for hele retten, er traditionelt en skive lyst brød, men du kan også servere en Eggs Benedict på en skive ristet rugbrød eller på en engelsk muffin, der er en flad bolle, som i opskriften her.

Variationer af Eggs Benedict

Der findes flere forskellige morgenmads- og brunchretter, der alle har det tilfælles, at de indeholder et pocheret æg. Eggs Benedict er klassikeren, som de andre varianter tager udgangspunkt i. Men hvad er så forskellen på Eggs Benedict og eksempelvis Eggs Royal eller Eggs Florentine?

I en Eggs Florentine erstatter du bacon med sauteret spinat, og du serverer retten med mornaysauce i stedet for hollandaisesauce. Vælger du at lave en Eggs Royal, så skal du erstatte bacon eller skinke med røget laks, og servere med hollandaisesauce som i en klassisk Eggs Benedict. 

Eggs Benedicts – den klassiske opskrift trin for trin

Det lyder helt sikkert mere vanskeligt, end det er. Hvis du tager et trin ad gangen, er det faktisk simpelt nok at lave en god omgang Eggs Benedicts. Herunder har vi brudt trinene op, så du kan få et overblik over opskriften – vi kommer også med tips til, hvordan du kan skyde genvej.

Step 1: Engelske muffins

Lav en blød gærdej, rul dejen ud, og udstik små, runde boller. Efter hævning skal de bages på en pande. Vil du skyde genvej, kan du købe færdiglavede boller, franskbrød eller toastbrød.

Step 2: Hollandaisesauce

En hollandaisesauce laves efter samme princip som en bearnaise. Her skal du have tungen lige i munden, for hvis du ikke læser opskriften ordentligt, risikerer du, at saucen skiller. Æggeblommer og citronsaft skal piskes sammen over lav varme, og derefter skal klaret smør piskes i lidt efter lidt – og vi mener lidt som i dråber ad gangen! Vi lover, at det er hele arbejdet værd, for den smager fantastisk.

Step 3: Bacon og pocheret æg

Til sidst skal du gøre bacon og æg klar til servering. Baconen skal steges sprød på en pande, og salat og purløg skal skylles. Gør dine engelske muffins klar ved at flække dem med en gaffel.

De pocherede æg laves i en gryde med vand og eddike. Skab en hvirvel i vandet, og hæld ægget i. Vil du gerne have en mere sikker måde, kan du slå dit æg ud i husholdsningfilm, der kan tåle varme, og så lægge indpakningen ned i det kogende vand – så har du nemt snyde-pocherede æg!

Så er der ikke andet end serveringen tilbage. Anret de engelske muffins med salat, bacon og æg. Hæld hollandaise over, og top med purløg. Velbekomme!

Hvorfor hedder det Eggs Benedict?

Men hvorfor mon Eggs Benedict egentlig har fået sit navn fra? Der er flere historier bag navnet. En af dem foregår i New York i 1894, hvor en tømmermandsramt børsmægler fra Wall Street bestilte to pocherede æg på ristet toast med hollandaisesauce – køkkenchefen var vild med kombinationen, og da børsmægleren hed Lemeul Benedicts, blev retten opkaldt efter ham.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar