Dulce de leche

Dulce de leche er hjemmelavet karamel. Hjemmelavet dulce de leche er både perfekt på risalamanden, på pandekager og is og som det cremede indre i hjemmelavede fyldte chokolader.

Dulce de leche
0-30 min.

(8)

July 13, 2022 af Maja Ambeck VaseFoto: Columbus Leth
Bemærk:Afkøling: 1 time.

Ingredienser

glas

Udstyr

  • 2 små glas med låg

Sådan gør du

Tip!

Du kan tilsætte krydderier til karamellen, så den får endnu mere smag – prøv f.eks. at lægge en kvist frisk rosmarin med i gryden, når du smelter sukkeret.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU DULCE DE LECHE

Hjemmelavet dulche de leche er supernem, og den flydende karamelsauce kan bruges til et væld af lækre sager. Du kan bruge dulce de leche  til alt fra morgenmad og brunch til snacks og desserter. Med opskriften på den hjemmelavede dulce de leche, kan du altid have et glas karamelsauce på lager!

Du kun bruge to ingredienser til denne flydende karamel: Sukker og piskefløde. Her i opskriften har vi også tilsat lidt salt, som giver en dejlig smag af saltkaramel. Vil du have en endnu lettere opskrift på karamel, kan du koge karamel af kondenseret mælk – også kaldet dulce de leche.

Hvad er dulce de leche?

Dulche de leche er lækker tyktflydende karamelsauce lavet på kondenseret mælk. Dulce de leche og kondenseret mælk består af det samme, men det færdige produkt er ikke helt ens. Kondenseret mælk er mælk, der er langtidskogt med sukker ved lav varme. Det gør kondenseret mælk til en sød, tyk masse. Dulche de leche er så det du får, når du koger videre på kondenseret mælk. Den hvide kondenserede mælk skal tilberedes under varme i endnu længere tid for at blive til den gyldne karamel, dulce de leche.

Forskellen på dulche de leche og almindelig karamel er ingredienserne, de er lavet af. Dulche de leche er nok den nemmeste opskrift på karamel uden fløde. Dulche de leche er lavet af kondenseret mælk eller fløde og sukker, som i opskriften her ovenover. En klassisk karamelsauce kan laves på flere forskellige måder, hvor du bruger sukker, vand, smør og fløde.

Dulche de leche har oftere en lidt tykkere konsistens end karamelsauce. De forskellige opskrifter på karamelsauce og dulce de leche minder dog meget om hinanden, og de kan derfor sagtens erstatte hinanden i opskrifter, hvor du skal bruge karamel.

Kan man lave dulce de leche selv?

Karamellen kan købes færdiglavet under mange navne. Nogle kalder den dulce de leche, som i Spanien, men andre bruger også betegnelsen karamelisseret mælk, karamelsauce eller toffeesauce.

Du kan selvfølgelig også lave karamelsaucen fra bunden. I opskriften herover får du en simpel fremgangsmåde til hjemmelavet dulce de leche. Du kan dog også lave karamel af kondenseret mælk, som man kan købe på dåse i de fleste supermarkeder.

Køber du en dåse kondenseret mælk, kan du koge den til karamel på 3 måder: Kog hele dåsen i en gryde, kog kun indholdet af dåsen i en gryde eller kog indholdet i et glas i en gryde. Få vores guide til kondenseret mælk her!

Når du laver hjemmelavet dulce de leche af kondenseret mælk, kan du selv bestemme, hvor tyk eller flydende karamellen skal være. Koger du den kondenserede mælk i kortere tid, vil karamellen blive mere flydende, og hvis du koger den i længere tid, vil den blive mere fast. Kogetiden kan også påvirke karamellens smag. Længere kogetid og dermed mere varme, vil få sukkerindholdet til at karamellisere mere og give en mørkere og mere intens karamel.

Hvad kan man bruge dulce de leche til?

Den cremede hjemmelavede karamel eller dulche de leche kan bruges til alt i det søde køkken. Uanset om du laver kager, fyldte chokolader, vafler eller en lækker havregrød, er den flydende karamel lækkert tilbehør, fyld og topping.

Du kan hurtigt gøre hverdagens simple morgenmad ekstra lækker ved f.eks. at spise grød med karamelsauce. Til weekendens morgenbord eller brunch er dulce de leche også perfekt tilbehør til pandekager. Prøv også at skifte Nutella-maden ud med en skive brød med hjemmelavet karamel og banan.

Dulche de leche er perfekt til dessertærter og kager, hvor karamellen kan bruges som både fyld og topping. Du kan f.eks. ikke lave en banoffee pie uden en god, hjemmelavet karamel.

Skal du bruge en nem og lækker glasur til kager, er hjemmelavet karamel den helt perfekte løsning. Prøv f.eks. en banakage med karamelcreme eller en brownie med saltet karamel.

Den hjemmelavede karamelsauce er oplagt topping til desserter med is og islagkage, men prøv også at tilføje karamellen til andre dessertklassikere såsom pavlova eller panna cotta.

Hvor lang tid kan dulce de leche og hjemmelavet karamelsauce holde sig?

Det høje sukkerindhold gør, at karamelsauce kan holde sig relativt længe. Især hvis det opbevares i en tætlukket bøtte på køl. Opbevares karmellem i en ren, tætlukket beholder, kan den sagtens holde et par uger. Det er dog sjældent, man ikke når at spise al den lækre karamel inden da! Derfor kan du med fordel lave dobbeltportion, når du alligevel er i gang.

Måske du også kan li'