Donuts

28. juli 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Donuts er ærkeamerikansk bagværk, som ikke skal bages i ovnen, men koges i en gryde med olie. De kan serveres, som de er, vendes i kanelsukker lige efter kogning eller pyntes på festlig vis med glasur, chokolade og krymmel.

Bemærk
Hævetid: 30 minutter.

Ingredienser

Udstyr

1 udstikkerform, 7-8 cm i diameter
1 udstikkerform, 3 cm i diameter

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Riv skallen af citronen fint. Pisk æg, sukker, vaniljekorn og fintrevet citronskal sammen i en skål med en elpisker, til det er lyst og skummende.
Smelt smørret, og rør det sammen med mælken, til blandingen er lun. Rør smørblandingen i de piskede æg, og tilsæt derefter sigtet hvedemel sammen med tørgær og salt. Ælt dejen godt sammen, til den er blød og ensartet. Tilsæt evt. en smule mere hvedemel, hvis dejen er for klistret, men endelig ikke for meget – dejen må ikke blive hård og fast. Læg dejen i en skål, og lad den hæve tildækket ved stuetemperatur i 30 minutter.
Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den hurtigt igennem. Rul dejen ud med en kagerulle til en tykkelse på ca. 1 cm. Udstik cirkler af dejen med en udstikkerform, som er 7-8 cm i diameter.
Udstik et mindre hul i midten af hver cirkel med en mindre udstikkerform på ca. 3 cm i diameter – brug evt. et snapseglas, hvis du ikke har en lille udstikker. Den dej, som bliver tilovers rundt om cirklerne, rulles ud igen og udstikkes, så al dejen bliver brugt.
Opvarm olien i en stor gryde, til den er 180° varm. Sæt imens et fad frem, og læg rigeligt fedtsugende papir i bunden af fadet, som de færdige donuts kan dryppe af på. Kog 2 donuts ad gangen i den varme olie i ca. 1 minut på hver side, til de er flot gyldne. Tag de færdige donuts op af gryden med en hulske, og lad dem dryppe af på det fedtsugende papir i fadet, efterhånden som de bliver færdige.
Rør flormelis og æggehvide sammen, og dyp de letafkølede donuts i glasuren. Pynt dem efter ønske. Alternativt kan de lune donuts pensles med smeltet smør og vendes i kanelsukker, eller du kan blot drysse dem med sigtet flormelis.

Tip!

Donuts smager bedst, når de er helt frisklavede, men det går også an at opbevare dem i en beholder med tætsluttende låg i et par dage.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du de bedste donuts

Donuts og doughnuts er egentlig det samme. Donuts er blot en kortere stavemåde, som en amerikansk donut-kæde indførte i tilbage i det 19. århundrede, og deres stavemåde har hængt ved, og de fleste kender i dag den lille kage som en donut.

De amerikanske kager kan købes færdiglavede, men de smager ekstra skønt, når du laver dem selv. Lad dig endelig ikke skræmme af, at de skal frituresteges – det er nemt med denne opskrift.

Herunder kan du i trin for trin-billederne se, hvordan de populære donuts laves.

LÆKKER OPSKRIFT PÅ nemme DONUTS

 1. Lav dejen efter ovenstående opskrift. Læg dejen i en skål, og lad den hæve tildækket ved stuetemperatur i 30 minutter.
 2. Rul dejen ud til en tykkelse på ca. 1 cm. Udstik cirkler af dejen med en udstikkerform, og udstik derefter et mindre hul i midten af hver cirkel med en mindre udstikkerform.
 3. Den dej, som bliver tilovers rundt om cirklerne, rulles ud igen og udstikkes, så al dejen bliver brugt.
 4. Opvarm olien i en stor gryde, til den er 180° varm. Kog 2 doughnuts ad gangen  i ca. 1 minut på hver side, til de er flot gyldne. 
 5. Pynt kagerne efter ønske, f.eks. med glasur og krymmel.

Historien bag donuts

Du kender dem nok fra Dunkin’ Donuts og fra amerikanske film – ofte i hånden på en politimand. Men der er mere til historien, selvom donuts i dag er kendt som værende amerikanske.

Washington Irving omtalte faktisk donuts allerede i 1809, hvor han refererede til dem som ”bolde af sød dej, friturestegt i svinefedt”.

Inden det blev de kaldt ”oliekager”, som reference til frituregryden. Oliekager er den direkte oversættelse fra det hollandske ord ”olykoeks”. Grunden til de har haft et hollandsk navn, er fordi at det var hollændere, som tog den lille kage med til Amerika, hvorfra amerikanerne blev vilde med donuts.

Hvorfor har donuts et hul i midten?

Den simple årsag til at donuts har et hul i midten, er for at dejen bliver færdigbagt inden de bliver sorte i frituregryden. Man kan nemlig ikke bare skrue ned for varmen, da kagen så suger ekstra meget olie. Så når midten af kagen fjernes, bliver den bagt jævnt, og dermed får man en perfekt donut.

De donuts som ikke har et hul i midten er derfor ofte mindre. Hvis kagen ikke har et hul i midten kaldes den for jelly donut og indeholder ofte fyld.

De mest populære og klassiske donuts

Der findes utroligt mange varianter af donuts. Derfor er det kun fantasien som sætter grænser. Du kan både bruge forskellige glasur, dej med forskellig smag, fylde dem med creme og pynte dem med alt fra smarties til twix.

Her er de mest solgte donuts

 • Chokolade
 • Jordbær
 • Jelly donuts (ofte fyldt med creme eller chokolade
 • Blåbær
 • Marmor-frosting
 • Sukker

Du kan se alle vores lækre donuts samlet her: Tema: Donuts

Donuts - en opskrift til hverdag og fest

Donuts er perfekte til eftermiddagskaffen. De tager ingen tid at lave, og kræver ikke mange ingredienser. Brug hvad du har til at pynte med – du kan altid dyppe i sukker eller lave en simpel glasur.

Skal du til fest, eller skal der være børnefødselsdag er den lille kage også perfekt. De er nemme at gøre kreative og festlige, og både børn og voksne elsker donuts.

Det er blevet en trend at servere donuts til bryllupper og andre store fester. Brug denne opskrift på donuts og gang opskriften op, så det passer med antal af gæster.

Minidonuts

Vil du lave små fine donuts? Så skal du blot lave dem halvt så store, og give dem mindre tid i frituregryden. Pas på, at dine mini donuts ikke får for meget og dermed bliver tørre indeni.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar