Den bedste hyldeblomstsaft
Hjemmelavet hyldeblomstsaft er et sikkert sommerhit, og med denne opskrift kan du let lave den forfriskende saft selv.
(9)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Den bedste hyldeblomstsaft
Har du aldrig lavet din egen hjemmelavede hyldeblomstsaft, så skal du unde dig selv at prøve det, for det smager simpelthen himmelsk. Samtidig er det supernemt at lave hyldeblomstsaft og en hyggelig aktivitet, hvor hele familien sagtens kan være med.
Hyldeblomstsaften kan bruges i is, kager og drinks eller drikkes fortyndet med vand eller danskvand i forholdet 1:4. Et glas bobler med hyldeblomstsaft og isterninger smager også fantastisk og er den perfekte velkomstdrink på en varm sommerdag.
Er du omhyggelig med at skolde og rengøre dine glas og låg, kan den færdige hyldeblomstsaft holde sig ca. 1-2 måneder på køl. Du kan også fryse hyldeblomstsaft, f.eks. i isterningebakker. Hæld evt. lidt hyldeblomstsaft i en isterningebakke sammen med friske små hyldeblomster. Frys dem ned, og brug dem, når du serverer saft eller drinks. Det ser fint ud med isterninger med blomster i.
Hvornår er det sæson for hyldeblomster?
I ugerne omkring sankthans, når naturen er allersmukkest, breder hylden sine smukke, hvide blomster ud over det ganske land. Den vokser overalt i hegn og krat, så det er bare med at komme ud og plukke løs. Sæsonen er nemlig ganske kort.
Hyldeblomster skal gerne plukkes tidligt om morgenen, helst inden duggen falder, så bevares de hvide blomsterkraners æteriske olier og dufte. Lad endelig nogle af skærmene sidde, så I kan vende tilbage i september efter hyldebærrene. Find vores opskrift på hyldebærsuppe her.
Hyldeblomster må endelig ikke forveksles med druehyld, der er giftig. De to planter ligner hinanden, men druehyld blomstrer i april-maj, mens hylden blomstrer fra juni og ind i juli.
Tips til opskriften på hjemmelavet hyldeblomstsaft
- Tag kun skærme fra buske ved ikke-trafikerede veje – og undgå forurening og sprøjtemidler i din saft.
- Klip i tørvejr, da blomsterne helst skal være helt tørre og udsprungne.
- Brug kun modne hvide blomster, for bark, blade og umodne grønne bær indeholder et giftstof, som kan fremkalde kvalme, opkast og diarre.
- Klip så vidt muligt alle stilke af hyldeblomstskærmene, da de gør saften bitter.
- Du behøver ikke at skylle hyldeblomstskærmene inden brug, men ryst dem lidt forsigtigt for at få smådyr af. Ryst dog ikke skærmene for meget, så rystes blomsterstøvet også af.
- Skærmene kan holde sig friske i køleskabet i et par dage.
- Hvis du ønsker en mere gylden saft, kan du bruge brun farin eller rørsukker i din saft.
For bitter hyldeblomstsaft
En for bitter hyldeblomstsaft skyldes typisk, at du er kommet til at tage stilkene med. Stilkene indeholder store mængder bitterstoffer og skal så vidt muligt klippes af hyldeblomstskærmene. Er uheldet ude, kan du neutralisere det bitre med sukker.