Dalgona-iskaffe
Den ligner næsten en dessert med det cremede skum på toppen – og smager også sådan. Navnet er dalgona-kaffe, og den stammer fra Sydkorea, hvor den er opkaldt efter et særligt stykke svampet slik lavet af sukker og natron. Iskaffen smager fantastisk og er oplagt at servere som forfriskning på en varm sommerdag.
(10)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Dalgona coffee
I sommeren 2020 dukkede en ny fantastisk iskaffe-variant pludselig op overalt på både Instagram og Tik Tok, hvor den cremede dalgona-kaffe landet over kølede kaffehungrende danskere med sukkertræng ned i sommervarmen. Den ser ud af meget, men faktisk er den sydkoreanske dalgona coffee såre simpel at lave derhjemme og kræver kun få ingredienser, som mange typisk har i forvejen.
Hvordan laver man kaffeskum?
For at komme i mål med den uimodståelige iskaffe er alt, du skal bruge, instant kaffepulver, sukker, kogende vand, mælk og eventuelt knust is.
Til to personer laver du først en stærk blanding af 2 spsk. instantkaffe, som du blander med 4 spsk. kogende vand. Bare rolig, selvom kaffepunchen ikke umiddelbart lyder som noget for sarte maver, så skal det nok ende ud med luftig og afstemt iskaffe til sidst. Efterfølgende tilsætter du nemlig 2 spsk. sukker, og så giver du det hele en ordentlig omgang med elpiskeren. Kaffe-sukker-blandingen vil hurtigt forvandle sig til noget a la blød og cremet marengs, som er udgangspunktet for dalgona-kaffens særkende.
Herefter er det bare at fylde knust is i to glas og hælde 1,5 dl. mælk i hvert – og til sidst topper du med den fløjlsbløde dalgona-skum. Servér eventuelt med sugerør, så man selv kan blande det hele lidt rundt.
Kan man lave sukkerfri dalgona kaffe?
Du kan sagtens lave din dalgonakaffe uden sukker, hvis du har lyst. Det eneste, du skal gøre, er at skifte sukkeret ud med erstatningsproduktet sukrin i stedet. Så vil du stadig få fluffy skum med samme smag.
Dalgona kaffe med Baileys, kakao eller espresso
Du kan sagtens pifte din dalgonakaffe lidt op med ekstra smagsgivere, hvis du har lyst. For eksempel kan du blande lidt kakaopulver sammen med instantkaffen for at tilføje lidt chokoladesmag, eller du kan gå all in og lave dalgona-kakaoskum, hvis du slet ikke er til kaffe, eller hvis drikken skal serveres for ungerne.
I så fald kræver ’kaffeskummet’, at du skifter instantkaffen ud med 2 spsk. rent kakaopulver – og derudover tilsætter 2 dl piskefløde til kakao-sukker-blandingen. Ellers kan kakaoen ikke skumme op. Derefter fordeler du bare mælken som normalt i to glas og topper med kakaoskum.
En anden dalgonavariant, som derimod kun er for voksne, er udgaven med Baileys. Her blander du blot et skvat Baileys (cirka 1 cl per person) i mælken nederst, inden du topper med kaffeskum.
I stedet for instantkaffe er det også muligt at bruge et espressoshot som base for dalgonakaffen. Det kan du godt, men du skal være opmærksom på, at det tager meget længere tid at få skummet luftigt (regn med 12-15 minutter),end de par minutter det tager med instantkaffe.