Creme caramel
12. juli 2018
af
Christine Bille Nielsen.
Foto: Henrik Freek
Creme caramel er den omvendte version af creme brulé. Cremen er den samme i begge desserter, men en creme brulé spises i skålen og karamelliseres på toppen, mens karamellaget i en creme caramel ligger på bunden af formen, så den bliver blød og cremet i stedet for sprød.
Bemærk
Ovntid: 1 time og 15 minutter.
Ingredienser
Udstyr
seks små forme, fx engangsaluforme, der rummer 1 dl hver
Sådan gør du
Hæld sukker i en kasserolle, og tilsæt vand. Lad det koge langsomt op, og rør først forsigtigt i sukkeret, når det begynder at få farve. Fjern gryden fra varmen, lige før karamellen er mellembrun.
Stil de små aluforme i et ildfast fad. Fordel straks den flydende karamel i bunden af aluformene – ellers vil den stå og blive stadig mørkere i den varme gryde!
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland fløde, sukker og vaniljekorn i en gryde, og kog det op.
Pisk æg og æggeblommer sammen i en skål. Hæld den varme fløde i æggemassen i en tynd stråle, mens du pisker konstant for at undgå, at der dannes klumper. Hæld æggemassen gennem en sigte over i en ren skål.
Fordel flødecremen i aluformene, som gerne skal fyldes helt op til kanten. Stil fadet med aluformene i ovnen, og hæld forsigtigt vand i fadet, til det står ca. 1 cm fra aluformenes øverste kant.
Bag cremen ved 125º (ikke varmluft) i ca. 75 minutter. Cremen er færdig, når den føles fast ved et let tryk på toppen. Tag fadet ud af ovnen, løft forsigtigt aluformene op af vandbadet, og lad desserterne køle ned til stuetemperatur, før de serveres.
Skær kanten fri med en lille, skarp kniv. Sæt desserten med bunden i vejret på en tallerken, prik et hul i bunden af aluformen, så vakuumet udlignes, og fjern forsigtigt formen.
Pisk fløde til let flødeskum, og stil det frem på bordet i en skål, så man selv kan forsyne sig.
Tip!
Desserterne kan også køles helt af i køleskabet og serveres kolde. Tilbered dem evt. allerede dagen i forvejen, det fremhæver faktisk bare den gode karamelsmag.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk