Creme brulé

24. november 2021 af .

Foto: Columbus Leth

Under det knasende sukkerlåg gemmer sig en fløjsblød creme af æggeblommer, fløde og vanilje. Creme brulé er en af de mest elegante desserter, der findes, og slet ikke så svær, som den ser ud.

Bemærk
Afkøling: Mindst 3 timer, gerne natten over.

Ingredienser

Udstyr

fire små, varmefaste portionsforme
en gasbrænder

Sådan gør du

Hæld fløden i en gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og rør dem i fløden. Læg også den tomme vaniljestang i fløden. Varm blandingen op, til den næsten når kogepunktet. Fløden må gerne dampe meget, men den skal ikke koge. Tag gryden af varmen, og lad fløden afkøle.
Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt i en skål.
Hæld den lunkne fløde i æggeblandingen, og rør det forsigtigt sammen. Hæld blandingen gennem en si og tilbage i gryden.
Varm cremen op til middel varme, indtil den begynder at tykne. Fordel cremen i varmefaste portionsforme, og bag dem i en 110º varm ovn i ca. 40 minutter. Cremerne skal stadig være lidt bløde, når du tager dem ud af ovnen.
Lad cremerne køle af, og sæt dem køleskabet i mindst 3 timer, gerne natten over. Dæk dem til, når de er helt kolde.
Tag de kolde cremer ud af køleskabet. Drys ca. 1 spsk. rørsukker over hver af dem i et jævnt lag.
Karamellisér sukkeret med en lille gasbrænder. Stop, når sukkeret begynder at boble og smelte sammen. Alternativt kan du tænde ovnen på grill og sætte de sukkerdryssede cremer i ovnen under skarpt opsyn. De skal ud, lige så snart sukkeret er smeltet, for ellers varmes cremen op igen og bliver for blød.
Lad de karamelliserede cremer køle helt af igen, og servér dem inden for 1 time. Hvis de står for længe, kan karamellen blive blød.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du den bedste Creme brulé

En klassisk creme brulé skal bestå af fløjsblød creme med vaniljesmag toppet med et knasende sukkerlag. Med denne opskrift får du en skudsikker fremgangsmåde, så du kan imponere dine gæster.

Følg opskriften og trin for trin-billederne herunder:

  1. Hæld fløde og vanilje i en gryde. Varm blandingen op, til den næsten når kogepunktet. Afkøl.
  2. Pisk æggeblommer og sukker hvidt og luftigt i en skål. Hæld den lunkne fløde i æggeblandingen, og rør det forsigtigt sammen.
  3. Varm cremen op til middel varme, indtil den begynder at tykne.
  4. Karamellisér sukkeret med en lille gasbrænder. Stop, når sukkeret begynder at boble og smelte sammen.
  5. Ønsker du et ekstra tykt sukkerlag, kan du give desserten et ekstra lag og brænde igen.

Creme brulé – forskellige smagsvarianter

Vil du prøve en anden variant af den populære creme brulé, kan du smagssætte cremen lige som du vil.

Prøv f.eks. med et par skefulde lakridspulver – det giver en dejlig smag. Du kan også komme friske bær i cremen, så der er en lille overraskelse i hver mundfuld. Forskellige likører med smag, f.eks. mandel- eller appelsinlikør, ville også smage skønt i den franske dessert.

Creme brulé er i sig selv en meget sød og fed dessert, så servér evt. lidt friske bær til. Det giver en god balance og pynter samtidig den meget enkle dessert. 

Creme brulé uden gasbrænder

Det er uden tvivl nemmest at lave den sprøde sukkeroverflade med en gasbrænder, men du kan også lave det under grillen i ovnen.

  1. Tænd for ovnens grillfunktion.
  2. Sæt formene i et ovnfast fad fyldt med isterninger.
  3. Grill desserterne i 1-2 minutter, til sukkeret karamelliserer og bliver gyldent. Hold godt øje med, at de ikke får for meget.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar