Citronmåne med marcipan

Har du først smagt en hjemmebagt citronmåne med masser af marcipan, bliver det svært at gå tilbage til den købte version. Denne opskrift er nem at følge og giver dig den saftigste måne!

Citronmåne med marcipan
0-30 min.

(22)

February 16, 2022 af Emma MartinyFoto: Winnie Methmann

Ingredienser

personer

Udstyr

  • 1 springform, ca. 25 cm i diameter

Sådan gør du

Tip!

Rør evt. en smule gul konditorfarve i glasuren, hvis den skal ligne den citronmåne, du kender.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du den bedste citronmåne

Citronmånen hører under kategorien tankstationskager, da den kan købes færdigbagt de fleste steder. Heldigvis er den nem at bage selv, og den smager 1000 gange bedre. Vi lover!

Hemmeligheden bag en god citronmåne

Det kommer nok ikke bag på dig, at der skal citron i kagen. Hemmeligheden er dog at bruge citronskallen og ikke saften. Den giver nemlig en lækker, aromatisk smag, der sammen med marcipan giver den søde og velkendte citronmåne-smag. Du kan selvfølgelig også tilsætte saften – ellers gemmer du den bare til glasuren. Se, hvordan vi laver citronmånen, i videon ovenover.

Se også: Opskrift på hjemmelavet marcipan

Ekstra pynt skader ikke

I opskriften her pyntes citronmånen med syrlig glasur og spiselige blomster. Skal kagen serveres i festlige lag, kan du dog sagtens pynte den yderligere, så den pryder kagebordet ekstra fint. 

I videoen ovenover kan du se, hvordan en kage kan pyntes med både frosting, slik og bær. Til citronmånen ville en frisk citronfrosting være god. Derudover kan kagen pyntes med chokoladeovertrukne nødder og lidt friske bær. Så har du en festlig kage til anledningen!

Flere gode tips til opskriften

  • En citronmåne kan holde sig saftig og lækker i flere dage, så du kan sagtens bage kagen dagen før servering.
  • Opbevar citronmånen tildækket ved stuetemperatur.
  • Citronmånen kan også fryses, men gør det, inden du putter glasur på. 
  • Citronkagen kan også laves til fine citronmuffins. Bag kagerne i ca. 12-15 minutter. Hold øje med dem undervejs - de skal blot være gyldne på toppen. 
  • Når du skal bruge citronskal eller har planer om at spise skrællen, skal du sørge for at købe citroner, der ikke er overfladebehandlet. Gå efter økologiske citroner – de er pr. definition ikke sprøjtet.
  • Pynt citronmånen med kulørte chokoladeæg eller marengstoppe, så har du en smuk forårskage til påskebordet.  
  • Foretrækker du en citronmåne uden marcipan, kan du bruge denne opskrift.

Danmarks mest populære kage

Citronmånen er Danmarks mest solgte kage, og spørgsmålet er, om der findes nogen, der ikke har smagt en købe-citronmåne. Den solgule kage går også under navnet ”politiets drømmekage”, men om ordenshåndhæverne i virkeligheden foretrækker citronmåner fremfor donuts, ved vi ikke. Populær er den syrligsøde skærekage i hvert fald, og det kan vi takke den jyske kageproducent Dancake for. De sendte den første citronmåne på markedet i 1968, og siden da har den klassiske skærekage fået en fast plads på kaffebordet. Men hvorfor ikke overraske gæsterne med en hjemmelavet variant? Det er virkelig nemt, og så er den friskbagt.

Måske du også kan li'