Citronkoldskål med hjemmelavede kammerjunkere

Kærnemælkskoldskål er en kold suppe eller drik lavet af kærnemælk og af æg, sukker, fløde, vanilje og citron. Retten opstod, da kærnemælk blev almindelig i Danmark i starten af 1900-tallet. I dag spises den mest om sommeren, især når det er varmt, som dessert eller mellemmåltid.

Bemærk
Koldskålen kan krydres med kardemomme, vanilje eller appelsin i stedet for citron. Ituskårne frugter, hele bær eller snittede mandler eller flødeskum kan serveres til koldskål.

Ingredienser

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk vaniljekornene til en luftig æggesnaps sammen med æg og sukker.
Skyl citronen, og riv skallen ned i æggesnapsen. Tilsæt kærnemælk under omrøring. Smag til med citronsaft.
Sæt koldskålen koldt indtil servering.
Skrab kornene ud af vaniljestangen, og rør dem sammen med sukkeret. Tilsæt mel og bagepulver, og bland det godt sammen.
Smuldr smørret i, og ælt det sammen. Ælt æg og til sidst mælk i.
Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir, og rul den ud til en plade med en tykkelse på ca. 2 cm. Sæt den udrullede dej med bagepapir på begge sider på køl i mindst 1 time. <br /> Udstik dejen i cirkler, Ø ca. 3 cm.
Bag kammerjunkerne på bagepapir ved 175° i maks. 10 minutter. Afkøl dem let, og halvér med en savtakket kniv.<br /> <br /> Bag de halverede kammerjunkere videre ved 100° i yderligere 45 minutter, til de er sprøde. Afkøl inden servering. Kammerjunkerne kan opbevares i en kagedåse i op til en uge.
Skær halvdelen af grapefrugten i skiver på ½ cm. Skær de naturlige trekanter ud af skiverne, og fjern skallen. <br /> <br /> Læg skiverne i et ovnfast fad med bagepapir, drys med rørsukker, og bag dem under grillen i ovnen i et par minutter, til sukkeret karamelliserer.
Pisk lidt fløde til skum. Servér hver skål koldskål med kammerjunkere, lidt flødeskum og grillet grapefrugt.

Tip!

Kammerjunkerdejen kan også bages på en anden måde, efter dejen har hvilet: Del dejen i 3 portioner, og form dem til stænger, ca. 35 cm i længden. Læg stængerne på en plade med bagepapir, og forbag dem midt i ovnen i 25 minutter ved 175°. Stil pladen på en bagerist, og lad stængerne køle af 1-2 minutter. Skær stængerne i ½ cm tykke skiver. Læg skiverne på bagepapiret, og bag kammerjunkerne færdige midt i ovnen ca. 15 minutter. Så får kammerjunkerne mere udseende som biscotti.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
11. september 2020 af .

Foto: Julie Polar de Greeve

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar