Churros

17. juni 2022 af .

Foto: Maria Warnke Nørregaard

Churros eller spanskrør, som de også kaldes, er et hit – særligt i de kolde vintermåneder, hvor de dufter om kap med belgiske vafler og pandekager fra udendørs madboder.

Ingredienser

Sådan gør du

Kog vand, smør og vaniljesukker op i en gryde. Tilsæt melet lidt ad gangen, og rør godt, til dejen slipper gryden.
Afkøl dejen lidt, og rør æggene i, til dejen er blank og fast.
Fyld dejen i en sprøjtepose med stor stjernetylle. Pres dejen ud gennem tyllen i stænger på 10-15 cm ned i en gryde med varm olie. Skær dejen af med en kniv, hvis den ikke slipper af sig selv. Lav et par stykker ad gangen, og steg dem gyldne og sprøde. Pas på, at olien ikke er for varm, for så er stængerne stadig rå i midten, når de er brune uden på.
Afdryp churrosene på fedtsugende papir, og drys med sigtet flormelis. Servér straks.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Opskrift på De bedste churros

De sprøde spanskrør fås normalt i tivolier og på markeder i vinterperioden, men du skal ikke snyde dig selv for at kaste dig ud i hjemmelavede churros. Vi garanterer, at det bliver en succes! Og hey, du slipper for kolde fingre i kulden…

For at få de helt perfekte churros, skal blot have styr på konsistensen: Det handler om at få den rette konsistens i dejen, hvor den lige netop kan slippe gryden når du har rørt melet ind i den lidt af gange. Så hvis det kræver mere eller mindre mel end der står i opskriften, så gå efter den tommelfingerregel. Det afviger nemlig altid en smule fra gang til gang, alt efter størrelsen på æggene og andre faktorer.

Tips til at friturestege

Har du ikke prøvet at friturestege før, så frygt ej: Det er ganske nemt. Vær sikker på, at olien er varm nok. Det gør du ved at dyppe en tandstikker eller tændstik i olien, og bruser det omkring den, er olien klar.

Steg ikke for mange churros ad gangen, da olien mister varme. Pas også på, når du sprøjter dejen ned i olien – den er meget varm, og du kan brænde dig på den, hvis den sprøjter. Vær derfor forsigtig. Fjern små dejrester i olien undervejs, så slipper du for, at det ligger og bliver brændt – for så bliver olien også mørk.

Serveringsforslag

Du kan spise dine churros, som de er, men is, chokoladesauce og andre saucer er også lækkert til. Du kan også blot strø lidt flormelis over dine churros, eller gøre som i Spanien og drysse kanelsukker på dem.

Hvor kommer churros fra?

Churros kommer oprindeligt fra det spanske og portugisiske køkken. De kan både laves som lange stængler og som små løkker. Oprindeligt spises churros som en del af morgenmaden, hvor de dyppes i smeltet chokolade eller dulce de leche.

Det er også almindeligt at man drysser kanelsukker over dem – og er også derfor, at de i Danmark ofte forbindes med en snack i den kolde juletid.

Du kan også lave denne friske og syrlige udgave, nemlig churros med æbler.

Churros-maskiner 

Elsker du bare churros, kan du nørde churros lige så meget som pasta. F.eks. kan du købe diverse churrosmaskiner, som kan ordne en del af arbejdet for dig, hvis du ikke vil stå med en sprøjtepose og frituregryde. Prisen spænder vidt – du kan f.eks. købe en maskine som ligner en toastmaskine, bare til churros, til få hundrede kroner. I den anden ende af skalaen er der en maskine, som både former de små kager og frituresteger dem. Smart ikke? Her skal du dog slippe flere tusinde kroner. Heldigvis er det nemt at lave dem selv, med en helt simpel sprøjtepose og frituregryde.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar