Brunsviger

Brunsviger kan laves med og uden vaniljecreme – det er en smagssag og afhænger af, hvor i landet man kommer fra. Men man kan vel næppe få for mange lækre sager i én kage, så her er brunsvigeren selvfølgelig med creme (som du selvfølgelig sagtens kan undlade).

Brunsviger
31-60 min.

(7)

July 5, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft
Bemærk:Hævetid, i alt: 1 time og 20 minutter

Ingredienser

personer

Udstyr

  • 1 firkantet bageform, 25 x 35 cm

Sådan gør du

Tip!

Skal brunsvigeren være ekstra festlig, kan du sprøjte lidt flødeskum på toppen, som man gør nogle steder i Jylland.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Alt du skal vide om BRUNSVIGER

En fynsk brunsviger smager herligt, uanset om du er fra Fyn eller ej. Den bløde gærdej med den snaskede sukkertopping er simpel at lave, men derfor er det alligevel godt med et par tips inden bagningen. Lad os først få det vigtigste afklaret; Udtalen!

Hvordan siger man brunsviger?

Uha, det her emne kan lede til store diskussioner, men vi prøver alligevel. Er du fra Fyn, siger du helt sikkert "brånsviger" – det første ord udtales lidt som, når et dyr er i brunst, bedre kan det vist ikke forklares. Er du fra Sjælland udtaler du højest sandsynligt brunsviger, som det skrives. Det er forkert ifølge fynboerne, så vil du please sådan en, må du øve dig i at sige "brånsviger".

Hvad hedder brunsviger på Fyn?

En brunsviger bliver ofte kaldt brunner på Fyn. Det udtales faktisk med å, så det lyder som brånner. Der er mange fynske ord, der bliver gjort til en form for slang. Lige sådan betyder franner og runner franskbrød og rundstykke. En særlig fynsk specialitet, du også bør kende, er en runner med brånner, som er et rundstykke med et stykke brunsviger ovenpå. Det lyder sært, men det smager faktisk virkelig godt.

Hvad hedder brunsviger i Jylland?

I Jylland kaldes brunsvigeren nogle steder for futsko. Det gør den, fordi den i de tilfælde bages i en lille aflang form, der kan ligne en sutsko. Det er populært at komme flødeskum på brunsvigeren i Jylland. Det er i så fald ikke en klassisk udgave af brunsvigeren, men det også smager herligt.

Hvornår er det brunsvigerens dag i 2022?

Brunsvigerens dag. Ja, hvad søren er det? I 2017 markerede P4 Fyn brunsvigerens dag, og siden har eventet fundet sted hvert år. Det bakker vi op om, og vi synes egentlig, at alle kager burde have en dag. Brunsvigerens dag falder altid torsdag inden efterårsferien. I år er det 13. oktober.

Brunsviger med eller uden creme

Der er uenigheder om, hvorvidt en ægte fynsk brunsviger er med eller uden creme. Uanset om du er til creme eller ej, kan du bruge opskriften ovenover. Du kan nemlig sagtens undlade cremen. Alternativt kan du fordoble mængden af brunsvigerfyld. Vores synspunkt er, at man vel næppe kan få for mange lækre sager i én kage, så hvorfor ikke prøve den med creme?

Koldhævet brunsviger

Brunsviger smager bedst nybagt, men det er svært at leve op til, hvis kagen skal fragtes, f.eks. med på arbejde, i skole eller på picnic. Hvis du gerne vil forberede kagen dagen i forvejen, kan du lade dejen koldhæve natten over. Så skal du blot smelte smør, sirup og brun farin, hælde det over dejen og bage den på dagen. Tilsæt i stedet 10-15 g gær, og lad dejen hæve på køl natten over. Næste dag er den klar til at blive trykket ud i formen og overhældt med fyldet.

Brunsviger-kagemand

Er du fra Fyn, fejrede du sikkert ikke en eneste fødselsdag uden kagemand af brunsviger, da du var lille. Har du ikke smagt det, er det ikke for sent, for du kan sagtens bruge opskriften her til at lave en hel kagemand. Lav dobbelt portion af opskriften ovenover, og form kagen som en mand eller kone på en bageplade med bagepapir. Top kagen med fyldet, og bag den som angivet i opskriften – kagemanden skal muligvis have 5-10 minutter længere, da den er større. Se evt. videoen med tippet længere oppe, så du ved, hvornår din kage er færdigbagt. Inden servering kan du pynte kagemanden med slik og evt. marcipanbånd.

Er brunsviger fryseegnet?

Du kan sagtens fryse en brunsviger. Kagen smager bedst friskbagt, men hvis du fryser den, mens den stadig er frisk, smager den også dejligt, når du tager den op igen. Sprøjt den optøede brunsviger med lidt vand, og lun den i ovnen inden servering.

Måske du også kan li'