Boller med ølandshvede

Ølandshveden giver bollerne en god smag og en saftig krumme. Den gamle hvedesort blev oprindelig dyrket på Øland, men nu dyrkes den af mange økologiske landmænd i hele landet.

Bemærk
Hviletid: 1 time og 50 minutter. Hævetid: I alt 12 timer og 10 minutter.

Ingredienser

Sådan gør du

Ryst halvdelen af melet, halvdelen af vandet, kærnemælken og honningen sammen i stort syltetøjsglas til en jævn blanding, og lad den stå lunt i 2 døgn.
Tilsæt halvdelen af det tilbageværende mel og vand, ryst det sammen, og lad det stå lunt i 1 døgn. Nu er surdejen klar til brug, og når du har brugt af den, tilsætter du resten af melet og vandet, ryster det sammen, og lader det stå lunt 1 døgn på køkkenbordet.
Hvis du ikke bager så ofte, kan du opbevare surdejen i køleskabet, tage den ud, dagen før du skal bruge den, og friske den op med mel og vand. Så er den klar til brug på bagedagen.
Rør gæren ud i lunkent vand, og tilsæt surdej og fuldkornsølandshvedemel. Rør dejen godt sammen, tilsæt hvedemel, og rør dejen godt sammen igen. Vend saltet i, og lad dejen hvile i 30 minutter.
Fold dejen ind mod midten 10 gange ved at følge kanten af skålen hele vejen rundt, så den bliver æltet godt igennem. Gentag denne procedure 4 gange med 20 minutters mellemrum. For hver gang bliver dejen mere elastisk og smidig.
Dæk skålen med plastfilm, og sæt dejen i køleskabet i 12 timer, gerne natten over.
Tænd ovnen på 250°. Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, og skær den i et passende antal stykker. Form stykkerne til boller, evt. med en dejskærer, så dejen ’spændes op’, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys bollerne med mel, og lad dem hæve i 10 minutter.
Sæt bollerne i ovnen, og stænk samtidig lidt vand ind i ovnen, så der dannes damp. Bag bollerne i 10 minutter, sænk temperaturen til 230°, og bag dem færdige i ca. 10 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
27. marts 2019 af .

Foto: Stine Christiansen

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar