Blomkålsgratin
En klassisk, cremet blomkålsgratin med sprød rasp på toppen. Det bliver ikke meget nemmere at få grøntsagerne ned.
(11)
Ingredienser
Udstyr
- en ovnfast form, der passer i størrelsen til blomkålen
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Tips til blomkålsgratin
Et fluffy og cremet indre, der får godt modspil af en sprød top af rasp og ost. Blomkålsgratin er mormormad, når det er allerbedst! Nogle vil måske mene, at blomkålsgratin hører 1980’erne til og ikke fortjener en renæssance, men når du serverer den rygende varm og med en sprød og knasende top, er der lagt op til en holdningsændring.
I denne opskrift er gratinen uden kød, men du kan evt. servere den med skiver af god skinke eller laks. Du kan også blande en rest kyllingekød, chorizo, laks, skinke eller bacon i gratinen, før den bages.
Gratin er en god måde at få brugt grøntsagsrester på. Brug ca. 750 g fyld i alt, fx dampet broccoli, asparges, rosenkål og/eller kogte kartofler og gulerødder. Squash kan også bruges, hvis den snittes og svitses i lidt olie.
Gode råd om at bage gratin
- Gratin skal bages i et højt ovnfast fad med lige sider. Er siderne skrå, glider dejen ned under bagningen, og gratinen bliver ikke høj og flot.
- Gratinfadet skal kun fyldes ca. 3/4. Der skal være hæveplads.
- Sæt gratinfadet på risten i ovnen, så bliver varmefordelingen bedst.
- Gratiner skal serveres direkte fra ovnen - de falder hurtigt sammen.
- Sørg for ikke at åbne ovnlågen under bagningen, da det får gratinen til at falde sammen.
Tilbehør til blomkålsgratin
En klassisk grøn salat med en god sennepsdressing passer godt til blomkålsgratin. Det samme gør en frisk spidskålssalat eller aspargessalat. Du kan også servere groft brød til en gratin.
Powered by Froala Editor