Biksemad

Gammeldags biksemad med spejlæg og flæskesteg – det er nem hverdagsmad, der smager helt fantastisk!

Biksemad
0-30 min.

(6)

January 6, 2022 af Marie MelchiorFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du den bedste biksemad

Biksemad er genial madspildsmad, når du har lidt kød og kartofler tilovers fra gårsdagens måltid. Faktisk er det bedst at bruge kogte, kolde kartofler fra dagen før, når man laver biksemad. Så er kartoflerne mere faste og smuldrer ikke på panden.

Det klassiske tilbehør til biksemad er spejlæg, ketchup og evt. lidt krydderurter. Her i opskriften serverer vi også biksemaden med Worcestershiresauce, der giver en krydret og fyldig smag – saucen kan selvfølgelig sagtens undværes. 

Nogle vil også gerne have rødbeder til biksemad, og det kan man selvfølgelig også sagtens servere som tilbehør. Herunder har vi samlet lidt ekstra tips og tricks, hvis du vil variere biksemaden fra den traditionelle ovenover. 

Biksemad i ovn

Klassisk biksemad laves på panden, hvor det får en sprød og lækker overflade. Vil du slippe for at vende biksemaden på panden, kan du komme det hele i et fad og stege det i ovnen. Skær kartofler, kød og løg i tern, og læg det i et ovnfast fad. Dryp med olie, og steg biksemaden i ovnen ved 200° i ca. 10 minutter. Slå æggene ud på toppen af biksemaden, og sæt fadet i ovnen i yderligere 10 minutter. 

Biksemad med oksekød

Har du en anden rest kød end flæskesteg, kan du sagtens bruge det til biksemad. De fleste stege af oksekød er også gode til biksemad. Derudover er en rest af koteletter eller nakkesteg også gode ingredienser. Du kan faktisk bruge det meste kød, og har du ikke en rest, kan du sagtens stege kødet til formålet. 

Luksus biksemad

Får du akut lyst til biksemad, men ejer ikke rester til at kreere det lækre måltid, kan du sagtens få stillet din lyst. Du kan nemlig lave en herlig biksemad med kartofler og svinekoteletter fra bunden. Se vores opskrift på luksus-biksemad her.

Vegetarisk biksemad

Biksemad rimer på kartofler og kød, men du kan faktisk snildt lave en lækker omgang biksemad uden kød. Brug i stedet for lidt ekstra grønsager, og servér med rødbeder, ketchup og rugbrød. Få vores gode opskrift på vegetarisk biksemad her.

Oksesteg med teksten: Hvad med ægte gammeldags oksesteg? Klik på billedet og se opskriften. Må vi foreslå? Selvom oksesteg er weekendmad, er retten supernem at lave. Stegen bliver mør og lækker efter ca. 1½ time i den store gryde. Se opskriften her: Gammeldags oksesteg

Måske du også kan li'