Berlinere med vanilje-citron-creme
20. oktober 2020
af
Cecilia Fahlström.
Foto: Stine Christiansen
Dejen skal koldhæves, og dagen efter skal den frituresteges og fyldes med creme. Belønningen er lune berlinere, fedtede fingre og sukker på læben.
Bemærk
Hævetid: 2 timer + natten over
Ingredienser
Udstyr
Sprøjtepose med spids tylle
Sådan gør du
Skrab kornene ud af vaniljestangen. Varm fløde, mælk, vaniljekorn og den tomme vaniljestang op til kogepunktet i en gryde under omrøring. Lad det simre.
Pisk æggeblommer og sukker tykt i en skål. Pisk majsstivelse i. Bland en lille smule af den varme flødeblanding i æggemassen, og hæld så hele æggemassen over i flødeblandingen i gryden.
Varm op ved svag varme, til cremen tykner. Tag gryden af varmen, og afkøl helt. Fjern vaniljestangen, og hæld cremen i en skål. Riv citronskal fint, og vend den i den afkølede creme.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil på køl.
Varm mælken op, til den er lun, og hæld den i en skål. Rør tørgær ud i mælken, og lad det stå i 5 minutter. Bland mel, sukker og salt i en anden skål. Tilsæt langsomt gærmælken under omrøring.
Tilsæt 1 æg ad gangen. Ælt dejen i 5 minutter, til du har en glat og fast kugle. Tilsæt 1 spsk. smør ad gangen, mens du rører. Fortsæt, til alt er tilsat, og rør videre ved høj hastighed, til dejen bliver elastisk. Dæk skålen med et klæde, og lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse ved stuetemperatur.
Slå dejen ud på et bord, ælt hurtigt luften ud af den, og læg den tlbage i skålen. Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil dejen til hævning i køleskabet natten over.
Slå dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle i ca. 1½ cm’s tykkelse. Udstik dejen til cirkler på 7-8 cm i diameter, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dæk bagepladen med et klæde, og stil den til hævning ved stuetemperatur i 30 minutter.
Varm olien op til 180° i en gryde. Hæld sukkeret i en dyb tallerken. Læg forsigtigt ca. 3 dejcirkler i den varme olie, lad dem stege i 1 minut, vend dem, og steg videre i 1 minut. Rul de varme berlinere i sukker. Fortsæt, til alle berlinere er kogt.
Fyld cremen i sprøjteposen, tryk et hul i siden af hver af de lune berlinere, og sprøjt creme ind i dem.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk