Beef Wellington med knuste kartofler og grønkålschips

Beef Wellington er en elsket engelsk klassiker. Hver eneste bid byder på et sprødt lag butterdej, salt, parmaskinke og dejligt mørt kød.

Beef Wellington med knuste kartofler og grønkålschips
31-60 min.

(1)

March 13, 2023 af Marie MelchiorFoto: Betina Hastoft
Bemærk:Afkøling, kød: I alt 2 timer.

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Steg gerne kødet et par timer i forvejen som beskrevet i opskriften under trin 1. Stegen skal nemlig køle helt af, før du kan gå videre med opskriften, så kødet ikke afsætter væde i butterdejen.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Beef Wellington er en klassisk engelsk ret, hvor en oksemørbrad er pakket ind i svampefyld, lufttørret skinke og sprød butterdej. Retten smager skønt og er faktisk ikke så svær at lave, selvom der er mange trin, hvis blot man har tiden til det. Kombinationen af det møre kød, lækre svampe og sprøde butterdej i den færdige Beef Wellington, er i hvert fald hele processen værd både i forhold til smag og konsistens. Beef Wellington er en populær ret til festlige middag, fx som hovedret til nytårsaften, hvor det gerne må være lidt finere end normalt. En del af retten kan nemlig tilberedes og laves i forvejen, hvilket jo blot er en fordel.

Sådan laver du den bedste Beef Wellington

Det lyder svært, men frygt ej, det er nemmere end det ser ud, og resultatet er hele arbejdet værd:

  • For at få succes med retten er det vigtigt, at du går i gang i god tid. Alle elementerne skal nemlig have tid til at køle af, før du kan stege butterdejspakken i ovnen. Ellers risikerer du, at der går hul på butterdejen, og så ryger hele pointen med retten.
  • Du kan faktisk forberede det meste til Beef Wellington dagen før. Brun kødet, forbered svampefyldet, og lad det stå på køl til næste dag. Så skal du blot pakke den ind i skinke og butterdej og stege den i ovnen. Tilbehøret kan du først tilberede på dagen.

Gode tips, når du laver Beef Wellington:

  1. Hele stegen skal have den samme tykkelse, hvis du vil sikre et flot og ensartet resultat.
  2. Beef Wellington laves oftest med oksemørbrad, men en kalvemørbrad, svinemørbrad eller en anden form for oksekødsudskæring.
  3. Champignon kan erstattes eller blandet med andre svampe, alt efter hvad man bedst selv kan lide.
  4. Du kan både bruge parmaskinke som i denne opskrift, men ellers fungerer serranoskinke også godt i retten.
  5. Hvis du har mod på det, kan du lave din egen butterdej – det kræver dog lidt ekstra tid.

Beef Wellington a la Gordon Ramsay

Den britiske kok har taget den engelske ret til sig og lavet en klassisk opskrift på Beef Wellington. Hans version minder meget om den klassiske, som du får opskriften på her ovenover. Han serverer dog udelukkende rødvinssauce til stegen. Det kan du også sagtens gøre. Få vores lækre opskrift på rødvinssauce her.

Opskriften trin for trin

Herunder kan du se billeder af de forskellige trin, så du får den fulde guide til en perfekt Beef Wellington.

  1. Brun oksefileten på en pande, til den får stegeskorpe. Afkøl i 1½ time.
  2. Steg ingredienserne til svampefyldet på en pande.
  3. Pak stegen stramt ind i butterdej, og luk enderne sammen.
  4. Knus de kogte kartoffel let med en kartoffelmoser eller en gaffel, og dryp med olie. Steg kartoflerne i ovnen.
  5. Rib grønkålen, dryp med olie, og drys med salt. Bag grønkålschipsene sprøde i ovnen.
  6. Kog saucen , smag til med salt og peber, og fjern timiankvisten. Servér.

Tilbehør til Beef Wellington

Rødvinsglace er det mest klassiske tilbehør til Beef Wellington. Rødvinsglacens kraftfulde smag er perfekt i kombination med svampe og mørbrad. En portvins- eller rødvinssauce er dog også gode bud som tilbehør. Derudover serveres retten ofte serveret med en form for kartoffel. Pommes Anna eller Pommes Duchess er populære i forbindelse med Beef Wellington. Pommes Anna er skrællede kartofler skåret i ultratynde skiver, som herefter bages i lag med smør, salt og peber. Pommes Duchess er kartoffelmos med æggeblommer bagt i små toppe.

Vidste du?

... at Beef Wellington har sit navn efter den engelske Arthur Wellesley, som var First Duke of Wellington. Han blev en national helt i England efter han var med til at besejre Napoleon.

Måske du også kan li'