Bao – dampede boller med fyld

30. september 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Bao-bollerne stammer fra Kina, hvor man spiser dem med fyld af kød og knasende sprøde grøntsager. Du kan enten lave dem selv, som i opskriften her, eller købe dem på frost hos kinesiske købmænd.

Bemærk
Du kan købe en kinesisk dampkoger af bambus på i Ikea, på internettet eller i kinesiske specialbutikker. Dampkogeren koster typisk 100-200 kr. og kan dampe mindst seks boller ad gangen.

Ingredienser

Sådan gør du

Rør gær ud i vand i en skål. Tilsæt salt, sukker og olie. Rør mel lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er blank, fast og forholdsvis tør.
Læg dejen i en skål, dæk med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve i ca. 1 time til dobbelt størrelse.
Form runde boller af dejen, så der bliver 2 pr. person. Rul hver bolle ud til en oval cirkel i ½-1 cm’s tykkelse. Pensl den ene halvdel af hver cirkel med olie, og fold den anden halvdel ind over, så de ligner halvmåner. Lad bollerne hvile i 10 minutter på bordet.
Bring en stor gryde med vand i kog. Læg lidt bagepapir i bunden af et dørslag (eller brug en kinesisk dampkoger). Sæt dørslaget over gryden med kogende vand. Læg 2 boller ad gangen i dørslaget, og damp dem i ca. 12 minutter under låg, til de puffer op og er bløde og gennemvarme.
Kog kyllingefileter i en gryde med letsaltet vand i 10-15 minutter, til kyllingen er gennemtilberedt. Afkøl kødet, og pluk det i strimler med 2 gafler.
Bring hoisinsauce og vand i kog på en pande. Tilsæt kyllingestrimlerne, og lad dem stege i 5-7 minutter, til saucen er kogt ind, og kyllingekødet er let karamelliseret.
Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde strimler. Skyl agurken, og skær den i tynde skiver. Pres saften af limefrugten. Vend gulerødder og agurk sammen med lidt limesaft. Rens forårsløg, og snit dem fint.
Fyld de dampede boller med agurk, gulerod og kylling, og top med snittet forårsløg og koriander. Servér 2 fyldte boller pr. person.

Tip!

Rester af hoisinkylling tilovers? Brug det til friske vietnamesiske sommerruller dagen efter. Opblød spiseligt rispapir (fx fra Blue Dragon) i koldt vand, og rul dem sammen omkring lidt hoisinkylling, sprød salat, frisk koriander, mango skåret i strimler og hakkede peanuts.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du bao

De asiatiske bao-boller er egentlig bare en almindelig bolledej, som dampes i stedet for at bages i ovnen. Det giver en svampet og blød bolle, som smager skønt med krydret og lækkert fyld. Her fyldes bao'erne med hoisinkrydret kylling og friske grøntsager. Lad os vide dig, hvordan du laver bao!

Step 1: Lav dejen

Som ved en almindelig bolledej skal du røre gær og vand sammen og bagefter tilsætte resten af ingredienserne. Særg for at ælte dejen godt, og stil den til sidst til hævning 1 times tid. Imens kan du forberede fyldet.

Step 2: Form bao-bollerne

Nu skal bao-bollerne formes! Tril dejen til runde kugler. Hvis du ikke skalerer opskriften her, får du 8 bao-boller. Du kan sagtens lave en større portion, hvis I spiser mere end 2 stk. pr. person. Rul de runde kugler dej ud til flade, ovale stykker i ½-1 cm’s tykkelse, så de er klar til at blive dampet.

Step 3: Damp bao-bollerne

Inden bao'erne dampes, skal de pensles med olie indvendigt, så de ikke vokser sammen under dampningen. Fold dem på midten, og damp dem i en dampkurv eller i et dørslag. 

Fyld til bao

Imens bollerne hæver, kan du forberede fyldet til dine baos. Her serveres de med kylling og sprøde grøntsager, men du kan også fylde bao med sprøde rejer, pulled pork eller mørt oksekød. Vil du have vegetariske bao, kan du fylde dem med stegt squash, svampe eller måske halloumi. Kun fantasien og dine smagsløg sætter grænsen. 

Grøntsagerne kan også sagtens varieres. Her fyldes de med gulerødder, agurk, forårsløg og koriander, men du kan også bruge friske salatblade, lidt snittet spidskål, rødløg, radiser eller andet godt fra grøntsagsskuffen. 

Her i opskriften serveres bao-bollerne ikke med en dressing, da hoisin-kyllingen er snasket nok, men ønsker du alligevel lidt dressing til, kan du lave en god chili-mayo.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar