Bananasplit med karamelliserede bananer og karamel-is

15. februar 2023 af .

Foto: Betina Hastoft

Har du også spist dig mæt og glad i barndommens mange bananasplits? Denne moderne version er opdateret med sukkerbrændte bananer, karamel-is og ekstra knas fra sprøde mandelflager.

Bemærk
Frysetid: Mindst 6 timer

Ingredienser

Udstyr

1 lille gasbrænder

Sådan gør du

Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt i en skål med en elpisker. Tilsæt halvdelen af den karamelliserede mælk og salt, og pisk det sammen med æggesnapsen.
Pisk fløden til let skum, og vend den i æggesnapsen til en ensartet iscreme. Hæld isen i en fryseegnet beholder. Fordel resten af den karamelliserede mælk oven på iscremen, og træk det forsigtigt rundt i et tilfældigt mønster med en ske. Sæt isen i fryseren i mindst 6 timer, til den er helt frossen.
Tænd ovnen på 180°. Rør mandelflager, flormelis og vand sammen i en skål.
Fordel mandelflagerne på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i 10-12 minutter, til de er gyldne og sprøde. Afkøl mandelflagerne, og bræk dem forsigtigt fra hinanden.
Hak chokoladen fint. Varm fløden i en gryde, til den når kogepunktet, og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt i gryden, til chokoladen er helt smeltet, og smag til med flagesalt. Hold chokoladesaucen lun.
Skær bananerne igennem på langs – behold skrællen på. Anret to halve bananer på hver tallerken med skærefladen opad. Drys de halve bananer med et jævnt lag sukker. Brænd bananerne med en lille gasbrænder, så overfladen bliver let karamelliseret. Servér med to kugler karamel-is, dryp med chokoladesauce, og drys til sidst med ristede mandelflager.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

En bananasplit er en simpel men lækker dessert bestående af en halveret banan, der er fyldt med is, chokolade, jordbær og topping af forskellig art. Det er en populær dessert, der ofte er at finde på menukortet på restauranter og caféer. 

Lav en luksusversion af din bananasplit

Du kan variere en bananasplit på mange måder, og der skal ikke ret meget til før den begynder at være en rigtig luksus-bananasplit. Her får du 7 idéer til at variere og videreudvikle din bananasplit: 

 1. Is: Du kan bruge forskellige slags is i din bananasplit. Fx vanilje, chokolade, jordbær eller nøddeis. Kvaliteten har selvfølgelig også en hel del at sige – ja, og du kan kaste dig ud i en hjemmelavet version. 
 2. Toppings: Der er utallige muligheder for at pynte en bananasplit. Prøv med skumfiduser, chokoladeknapper, jordbær, hindbær eller ananas.
 3.  Sauce: Du kan eksperimentere med forskellige saucer til din bananasplit, såsom chokoladesauce, jordbærsyltetøj eller karamel. Saucer, der er lidt ekstra, kan fx være chokoladesauce lavet med mørk chokolade eller karamelsauce lavet med brun farin og fløde.
 4. Nødder: Du kan tilsætte nødder som fx hakkede mandler, hasselnødder eller pekannødder for ekstra crunch.
 5. Frugt: Du kan også tilføje ekstra frugt som jordbær, hindbær eller ananas for ekstra smag og farve.
 6. Alkohol: En variant kaldet "Banana's Fosters split" kan laves ved at tilsætte lidt rom eller anden alkohol til saucen.
 7. Kirsebær på toppen: Den klassiske bananasplit har godt med flødeskum og måske allervigtigst: et kirsebær på toppen. 

Bananasplit er sådan en ret, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser. 

Idéer til servering af bananasplit

 1. Klassiske servering: Serveres typisk i en lang, flad skål eller tallerken, med halveret banan og is, saucer og toppings placeret på toppen.
 2. Bananasplit i en kop: Server bananasplit i en kop ved at skære bananen i små stykker, tilsæt is, saucer og toppings, og server det i en kop eller glas.
 3. Hjemmelavet bananasplit-is: Servér kugler af bananasplit-is, ved at lave en hjemmelavet is med bananmos. 

Hvor stammer bananasplit fra?

Bananasplit er opfundet i 1904 i Latrobe, Pennsylvania, USA af en dengang ung fyr ved navn David Strickler. Han var ansat i en isbutik, og fandt på at servere en banan som bund under is, chokolade og andre ingredienser. Han kaldte det sin "Special Sundae" og solgte den for 10 cent. Det blev hurtigt populært og spredte sig til andre isbutikker i USA og senere hele verden.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar