Baklava
5. september 2022
af
Mai Knauer.
Foto: Betina Hastoft
Baklava er en skøn dessertkage med masser af sprøde lag, knasende nøddefyld og overhældt med sød sirup. Perfekt til en kop kaffe eller måske myntete.
Ingredienser
Sådan gør du
Tænd ovnen på 200°. Hak alle nødderne groft, og fordel dem i en bradepande med bagepapir. Rist dem i ovnen i ca. 5 minutter, til de er gyldne og begynder at dufte. Hold godt øje, så de ikke bliver for mørke. Tag nødderne ud af ovnen, og drys dem med kanel.
Smelt smørret ved lav varme i en lille gryde. Fold filodejen ud på køkkenbordet, og skær lagene ud i store firkanter på ca. 20 x 30 cm. Læg et fugtigt viskestykke over den filodej, du ikke bruger, så den ikke tørrer ud.
Beklæd en bradepande med bagepapir, og pensl papiret med smeltet smør. Læg 2 lag filodej nederst. Det gør ikke noget, hvis den meget tynde dej sprækker lidt undervejs. Pensl igen med smeltet smør, og læg 2 lag mere. Gentag, til du har i alt 8 ark med smør imellem hverandet ark.
Drys ⅓ af nøddeblandingen over filodejen, og læg så et nyt lag filodej, og pensl det med smør. Fortsæt, til du har lavet 3 lag og har brugt hele nøddeblandingen. Afslut med 2 lag filodej, og pensl med smør.
Skær den ubagte kage ud i små firkanter på 4 x 6 cm med en skarp kniv. Det er vigtig at skære hele vejen igennem, da den færdige kage ellers kan være svær at få op i hele stykker.
Bag kagen i en 180° varm ovn i ca. 40 minutter, indtil filodejen er hævet, og kagen er sprød og gylden.
Bland vand, sukker, rosenvand og honning i en lille gryde. Lad blandingen småkoge under omrøring i ca. 15 minutter, indtil sukkeret er helt opløst, og siruppen er blevet lidt tykkere.
Hæld den lune rosensirup ud over hele kagen, lige så snart du har taget den ud af ovnen. Lad kagen trække et par timer, inden den skal serveres. Kagen holder sig frisk og saftig i en uges tid på køl, godt pakket ind.
Tip!
Rosenvand fås i flasker ved mange grønthandlere. Du kan også bruge appelsinblomstvand, eller evt. erstatte det med lidt saft af en appelsin, citron eller limefrugt.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Sådan laver du Baklava
Den mellemøstlige dessert består af sprøde lag fillodej lagt sammen om sprøde nødder og overhældt med sirup. Den er meget sød, men også fuld af smag. Lav baklava derhjemme med disse 4 nemme trin:
Se også: Lækre opskrifter på mellemøstlig mad