Arme riddere

8. april 2022 af .

Foto: Philip Høpner

Elsker du også arme riddere? Vend dit kedelige toastbrød i mælk og æg, giv det en tur på panden, og servér det med masser af friske bær og creme. Mere skal der ikke til for at trylle trætte brødrester om til den lækreste luksusmorgenmad.

Ingredienser

Sådan gør du

Skær brødskiverne i trekanter.
Pisk æg, mælk og kardemomme sammen i en skål, og vend brødskiverne i væsken, så de bliver ordentlig våde.
Smelt smør på panden, og steg brødskiverne gyldne på begge sider. Drys brødskiverne med salt og sukker.
Rør cremefraiche, hytteost og honning sammen i en skål.
Skyl bærrene, og servér de arme riddere sammen med bær og creme.

Tip!

Du kan selvfølgelig købe stødt kardemomme i supermarkedet. Men har du mulighed for det, er det en god idé at købe kardemommekerner og kværne dem i en morter. Så giver det mere smag.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

TIPS OG TRICKS TIL OPSKRIFTEN PÅ ARME RIDDERE

Arme riddere består af toastbrød, som har ligget i blød i æg og mælk, hvorefter det steges på panden i sukker og rigelige mængder smør. Retten er et skønt indslag på morgenbordet, til eftermiddagskaffen eller som dessert.

Hvorfor hedder det arme riddere?

Ordet arme riddere optrådte for første gang i en dansk kogebog helt tilbage i 1703, og det vides ikke helt, hvorfor retten hedder netop det. Da arme er et andet ord for fattig, mener mange, at navnet refererer til noget, som fattige mennesker spiste i gamle dage. Oprindeligt benyttede man nemlig daggammelt brød, når man tilberedte den lækre ret - og det kan du også sagtens gøre, hvis du har brødrester liggende.

Referencen til riddere kom formentlig først til, da retten havde eksisteret i noget tid. Man mener nemlig, at de allerede i 1600-tallet nød de sprøde, søde skiver af toastbrød.

Vi er ikke de eneste, der kender retten under det lidt mystiske navn. Også i Sverige og England kalder de det for arme riddere. På svensk hedder retten nemlig fattiga riddare, mens englænderne kalder den for poor knights eller poor knights of Windsor. I Frankrig hedder det pain perdu, der betyder tabt brød,

Er arme riddere det samme som french toast?

Arme riddere og french toast er det samme. Hvor vi i Danmark kender retten som arme riddere, bruger de i USA betegnelsen french toast, når de sætter retten på morgen- eller kaffebordet.

Få vores bedste opskrift på french toast her!

Kan jeg lave arme riddere i ovnen?

Hvis du gerne vil lade stegepanden stå i skabet, kan du lave arme riddere i ovnen. På den måde slipper du for at stege skiverne gyldne og sprøde én efter én. Du kan evt. anrette dem i et ovnfast fad aftenen før, så du ikke skal gøre andet end at varme brødet. Prøv vores opskrift på ovnbagte arme riddere.

Kan jeg larme arme riddere uden æg?

Du kan sagtens lave arme riddere uden æg. Du erstatter bare æggene med lidt mere mælk, så får du stadig sprøde og søde brødskiver!

Kan jeg lave arme riddere uden mælk?

Hvis du er løbet tør for mælk eller foretrækker den plantebaserede af slagsen, kan du sagtens vende toastskiverne i havredrik, mandelmælk, rismælk eller andre alternativer.

FLERE TIPS TIL ARME RIDDERE? SE HER: 

Husk, at brødet suger meget væske til sig, så hvis du lader det ligge i æggemassen for længe, får æggene en æggekagelignende konsistens. Lad derfor blot brødet suge i nogle sekunder på hver side.

Hvis du vil variere smagen af dine arme riddere, kan du tilsætte forskellige smage til ægge/mælke-blandingen. Prøv f.eks. at vende en smule vanilje eller kanel i, eller riv lidt citron- eller appelsinskal i.

Du kan toppe din arme riddere med lige det, du har lyst til. De smager f.eks. skønt med dulce de leche, bærkompot, flødeskum, råsyltede rabarber eller stegte æbler. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar