Aioli

Aioli er en lækker og cremet hvidløgsmayonnaise, som man sagtens kan lave selv. Det kræver blot en stavblender, og så er du klar.

Aioli
0-30 min.

(7)

September 14, 2021 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

glas

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Tips og tricks til aioli

Når du laver laver aioli, gør du ligesom, når du laver myao, der kommer bare lidt mere smæk på smagen pga. hvidløg. Den lækre dyppelse kan serveres til alt fra fritter til en god gammeldags kartoffelmad.

Aioli med hele æg

Traditionelt laves aioli af æggeblommer, men her bruger vi hele æg, da det giver en bedre smag. Mayoen bliver knapt så fed, som blommerne gør den, og så undgår du madspild ved at bruge hele ægget. Du behøver nemlig ikke bruge pasteuriseret æg, da Fødevarestyrrelsen ikke længere vurderer, at der er risiko for salmonella i rå æg.

Hvilken olie skal jeg bruge?

Når du laver aioli, skal du bruge en smagsneutral olie, da f.eks. olivenolie vil give mayoen for meget smag af oliven. Du kan bruge:

  • rapsolie
  • rapskimolie
  • majsolie
  • vindruekerneolie
  • solsikkeolie

Aioli på flere måder

I opskriften her laves hvidløgsmayoen med en stavblender, men du kan også sagtens lave den med et piskeris. Slå ægget ud i en skål, og tilsæt hvidløg, sennep og eddike. Pisk det sammen, og bliv ved med at piske, mens du tilsætter olien lidt ad gangen. Fortsæt, til mayonnaisen er tyk.

Aioli holdbarhed

Hvidløgsmayoen kan holde sig i 4-5 dage, hvis du opbevarer den i en lufttæt beholder i køleskabet. 


Måske du også kan li'