Æggesnaps

En klassisk æggesnaps skal ikke piskes, men røres i hånden, indtil sukkeret ikke knaser længere. Æggesnapsen er lækker i sig selv, men du kan også prøve at smage til med kakao, appelsinsaft, spiritus eller likør.

Æggesnaps
0-30 min.

(9)

November 29, 2022 af Pia Friis AndreassenFoto: Martin Tanggaard

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Æggesnaps – en juleting?

På denne side giver vi dig vores bedste opskrift på æggesnaps – en supernem drik eller dessert, der i sin grundform består af blot to ingredienser: æggeblommer og sukker. Hertil kan tilsættes forskellige smagsvarianter, som giver æggesnapsen mere karakter, f.eks. citron- eller appelsinsaft, vaniljesukker, kakao, kanel eller sprut. Læs mere om dette længere nede. 

Nogle vil mene, at æggesnaps er en juleting, men hvorfor, ved vi faktisk ikke. Der er ikke direkte noget, der forbinder æggesnaps til julen, men snarere påsken, som jo er æggenes højtid! Dog er den julede drink ”eggnoc” lavet med æggesnaps, hvilket måske er en af årsagerne til den julede forbindelse. Se opskriften på eggnoc med cognac her. 

Tips til opskriften på æggesnaps

Opskriften på æggesnaps er måske den korteste og nemmeste, du kan kaste dig over. Den består nemlig kun af to simple trin: 1) Rør æggeblommer, vaniljesukker og citronsaft sammen, og 2) smag til med sukker, og drik/server straks. 

Det er dog vigtigt at huske, at æggeblommer og sukker ikke blot skal piskes sammen, men piskes sammen længe, så vær ikke utålmodig, hvis æggesnapsen ikke bliver luftig i løbet af et par minutter. Ingredienserne skal have tid og ro til at binde sig sammen, men du kan stole på, at ventetiden er det hele værd. For selvom æggesnaps kan lyde en anelse bizart, smager det himmelsk!

Tip: Du kan godt erstatte sukker i æggesnaps med flormelis, der er endnu nemmere at røre ud og knaser mindre end sukker. 

Variér opskriften på æggesnaps

I denne opskrift har vi smagt snapsen til med vaniljesukker og citronsaft, men der er flere måder at variere desserten på. Se bare her:

  • Kakao: Tilsæt 1 tsk. per person
  • Appelsinsaft: Tilsæt 1 spsk. per person
  • Spiritus: Tilsæt 2 spsk. rom eller cognac per person

Du kan også komme likør, f.eks. Amaretto eller Baileys, i æggesnapsen og servere som dessert til påske- og julefrokoster. Det vil med garanti glæde gæster fra nær og fjern. 

Er der alkohol i æggesnaps?

Selvom navnet på æggesnaps fortæller en anden historie, er der ikke snaps i æggesnaps – medmindre du selvfølgelig selv tilsætter et par skefulde, hvilket kan smage ganske herligt. 

Der findes en novelle af Tove Ditlevsen, der hedder ”En æggesnaps – og andre noveller”, men om selve navnet stammer fra denne, ved vi ikke besked om. 

Hvad bruges æggesnaps til?

Du kan nyde æggesnapsen nøjagtig, som den er, hvad end du vil drikke den eller spise den med ske, men faktisk indgår æggesnaps også i mange kageopskrifter – specielt opskrifter på skærekager starter ofte med, at æg og sukker piskes sammen til en æggesnaps. Det skyldes, at den luftige æggemasse er med til at give kager saftighed og luftighed for ej at glemme en blød sødmefuld smag. 

Se også: Opskrifter på skærekager

Desuden skal der æggesnaps i mange opskrifter på f.eks. hjemmelavet is, koldskål, fromage og tiramisu, så du kan nok høre, at en opskrift på æggesnaps er god at skrive sig bag øret!

Måske du også kan li'