Æblecrumble med marcipan

28. oktober 2020 af .

Foto: Nina Malling, Skovdal Nordic

Den klassiske æblecrumble får her lidt ekstra kærlighed med varme krydderier og revet marcipan. Det giver en god fyldighed og sødme.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 175°. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i tern.
Bland dem med sukker, kanel, kardemomme, allehånde og ingefær i en skål.
Smør tærteformen, og fordel æblerne i formen. Rør havregryn, mel, sukker, vaniljepulver og salt sammen i en skål, og smuldr smørret i.
Riv marcipanen groft på et rivejern, og hak mandlerne. Rør marcipan og mandler i smuldredejen, og fordel dejen over æbleternene i formen.
Bag æblecrumblen i ovnen i ca. 45 minutter, til den er sprød og gylden. Servér med cremefraiche eller flødeskum.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Æblecrumble, eller smuldrekage, er en nem og lækker dessertkage, som er lynhurtig at lave, hvis der kommer uventede gæster. Den klassiske efterårskage kan varieres i det uendelige, og den smager fantastisk med en gavmild skefuld cremefraiche eller flødeskum til.

Tips til æblecrumble

  • Mandler kan erstattes af andre nødder, fx hasselnødder, valnødder eller pecannødder
  • Du kan sagtens undlade ingefær og allehånde. Brug dine yndlingskrydderier! Den klassiske kombination af kanel, kardemomme og vanilje smager skønt. Stødt stjerneanis og nellike giver en dejlig julesmag.
  • Du kan variere din crumble med kokos, revet rugbrød, nødder, nougat, chokolade, Bastognekiks etc.  
  • Du kan sagtens bruge grovvalsede havregryn i din crumbledej
  • Du kan erstatte hvedemel med havremel eller mandelmel for en glutenfri æblecrumble
  • Æbler kan erstattes af andre frugter og bær, fx pærer, brombær, blommer, rabarber eller en kombination
  • Husk, at smørret skal være helt koldt, da det ellers kan være svært at smuldre

Æblesorter til crumblekage

Syrlige æbler som Belle de Booskop, Cox Orange, Rød Ingrid Marie og Gråsten egner sig godt til sødt bagværk. Når det er sagt, kan alle typer æbler bruges i en crumble, så der er ikke noget i vejen for at bruge netop de æbler, du har liggende i frugtskålen.

Forlag til servering

Cremefraiche, flødeskum og vaniljeis er klassisk tilbehør til en æblecrumble, og det smager forrygende hver gang. Skyr rørt op med vaniljesukker smager også dejligt. Det samme gør flødeskum rørt op med flødeost, lidt flormelis og revet citronskal.
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar