Æblecrumble

Æblecrumble hører efteråret til, og de friske æbler smager fantastisk sammen med varme krydderier og revet marcipan. Det giver æblecrumblen en god fyldighed og sødme.

Æblecrumble
0-30 min.

(12)

August 31, 2022 af Emma MartinyFoto: Nina Malling, Skovdal Nordic

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Opskrift på den bedste og nemmeste æblecrumble

Æblecrumble, eller smuldrekage, er en nem og lækker dessertkage, som er lynhurtig at lave, hvis der kommer uventede gæster. Den klassiske efterårskage kan varieres i det uendelige, og den smager fantastisk med en gavmild skefuld cremefraiche eller flødeskum til.

Æblecrumble er perfekt til sensommeren og efteråret, når alle de bedste æbler er spist og når du står med æbler som f.eks. er overmodne. Når de bliver bagt, smager de igen fantastisk – selvfølgelig også fordi de får selskab af crumble og smør. Og det bedste af det hele… Det tager absolut ingen tid! Du har en lækker sprød og smagfuld kage, som alle kan lide, på nul-komma-fem.

Se også: Vores bedste opskrifter med æble

Tips til æblecrumble

Mandler kan erstattes af andre nødder, fx hasselnødder, valnødder eller pekannødder (pekannødder giver f.eks. karamelagtige smagsnoter)

  • Du kan sagtens undlade ingefær og allehånde. Brug dine yndlingskrydderier! Den klassiske kombination af kanel, kardemomme og vanilje smager skønt. Stødt stjerneanis og nellike giver en dejlig julesmag.
  • Du kan variere din crumble med kokos, revet rugbrød, nødder, nougat, chokolade, Bastognekiks etc. 
  • Du kan sagtens bruge grovvalsede havregryn i din crumbledej
  • Du kan erstatte hvedemel med havremel eller mandelmel for en glutenfri æblecrumble
  • Æbler kan erstattes af andre frugter og bær, fx pærer, brombær, blommer, rabarber eller en kombination
  • Husk, at smørret skal være helt koldt, da det ellers kan være svært at smuldre. Du skal blot skære smørret i tern, så bliver det nemmere at smuldre.

Æblecrumble med marcipan

Skal din æblecrumble have ekstra kærlighed, så skal du ikke snyde dig selv, for at tilføje en god marcipan i din crumble. Riv 50-100 g marcipan, og vupi, du har en æblecrumble de luxe! Vi lover, at du ikke fortryder opgraderingen.

Æblesorter til crumblekage

Syrlige æbler som Belle de Booskop, Cox Orange, Rød Ingrid Marie og Gråsten egner sig godt til sødt bagværk. Når det er sagt, kan alle typer æbler bruges i en crumble, så der er ikke noget i vejen for at bruge netop de æbler, du har liggende i frugtskålen.

Forlag til servering

Cremefraiche, flødeskum og vaniljeis er klassisk tilbehør til en æblecrumble, og det smager forrygende hver gang. Skyr rørt op med vaniljesukker smager også dejligt. Det samme gør flødeskum rørt op med flødeost, lidt flormelis og revet citronskal. Kun fantasien sætter grænser. Derudover an du også variere størrelsen på din crumble, lige som du har lyst til. F.eks. kan du portionsanrette fine små æblecrumbles i små fade, så du nemt kan bruge kagen som gæstemad. Gør du dette, skal du blot give dem en smule mindre tid i ovnen.

Tip: Du kan udskifte æblerne med andre frugter eller bær. Servér eksempelvis dine smuldrekager i små forme, så er de lige til at servere for gæsterne. 

Sådan laver du en nem sund æblecrumble

Hvis du gerne vil lave en lidt sundere udgave af den klassiske æblecrumble, kan du undlade sukker og marcipan, og i stedet for at bruge et par skefulde akaciehonning. Du kan også nøjes med at bruge halvdelen af smørret, eller bruge et par skefulde kokosolie i stedet for.

Kan man fryse en æblecrumble?

Du kan sagtens nedfryse en æblecrumble. Har du noget af din kage tilovers, eller ønsker du at lave en stor portion, så du har til en anden god gang, så skal du blot tage den ud af fryseren og varme den op i ovnen, indtil kagen igen er sprød. Så har du nem og lækker gæstemad.

Tip: Hvis du bager forud, så er det en god idé kun at bage æblecrumblen, så smuldredejen stadig er forholdsvis lys. Når du så har haft den på frost, og skal genopvarme den, så kan du gøre den sprød, uden at den bliver for mørk. 

Alternativt kan du også bare skære en stor mængde æbler i skiver, som du fryser ned, og når du så vil lave æblecrumblen, skal du blot fordele æblerne i et fad og lave smuldredejen.

Se også: Klassisk æblegrød med vanilje og fløde

Måske du også kan li'