Svenske luciaboller med safran og rosiner

Luciabollerne er krydret med safran og er kendetegnet ved den særlige S-form. I Sverige kaldes de også for lussekatter og serveres traditionelt den 13. december på luciadag eller juleaftens morgen.

Bemærk: Hævetid på køl: Mindst 8 timer. Efterhævning: 1 time.

Ingredienser

Sådan gør du

Smelt smørret ved i en gryde, og tilsæt mælken. Rør i blandingen, til den er lun. Hæld den over i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt yoghurt, æg, sukker, safran, salt og det meste af melet.
Ælt dejen grundigt igennem, og tilsæt evt. resten af melet, til dejen er blød og smidig og slipper skålens kanter.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet i mindst 8 timer, gerne natten over.
Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet i 1 time, så den ikke længere er helt kold.
Ælt dejen igennem på et meldrysset bord, og del den i lige store stykker. Tril dejen til aflange ruller på ca. 15 cm, og form dem til S’er.
Fordel luciabollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, sæt en rosin i hver ende i hullerne på S’erne, og lad dem hæve tildækket på bagepladen i 30 minutter.
Tænd ovnen på 210°. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen i 10-15 minutter. Afkøl på en rist, og servér dem gerne lune med koldt smør.

Tip!

Hvis du ikke har tid til at lade dejen hæve på køl i 8 timer, kan du speede processen op ved at øge mængden af gær til 50 g og nøjes med at lade dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 12. december 2018

Opskrift:

Fotograf: Line Falck