Surdejsbrød med manitobamel

Sprød skorpe og saftig krumme er målet med dette brød. Surdejen sørger for de luftige huller i brødets midte og den gode smag, manitobamelet gør dejen elastisk og særligt god at arbejde med, og når du stænker vand i ovnen, før du bager, er du sikret en perfekt skorpe.

Bemærk: Hævetid: I alt 12 timer og 15 minutter.

Ingredienser

Sådan gør du

Ryst halvdelen af melet, halvdelen af vandet, kærnemælken og honningen sammen i stort syltetøjsglas til en jævn blanding, og lad den stå lunt i 2 døgn.
Tilsæt halvdelen af det tilbageværende mel og vand, ryst det sammen, og lad det stå lunt i 1 døgn. Nu er surdejen klar til brug, og når du har brugt af den, tilsætter du resten af melet og vandet, ryster det sammen, og lader det stå lunt 1 døgn på køkkenbordet.
Hvis du ikke bager så ofte, kan du opbevare surdejen i køleskabet, tage den ud, dagen før du skal bruge den, og friske den op med mel og vand. Så er den klar til brug på bagedagen.
Rør gær og surdej ud i lunkent vand, og tilsæt fuldkornsmanitobamel og manitobamel. Rør dejen godt sammen. Vend saltet i, og lad dejen hvile i 30 minutter.
Fold dejen ind mod midten 10 gange ved at følge kanten af skålen hele vejen rundt, så den bliver æltet godt igennem. Gentag denne procedure 4 gange med 20 minutters mellemrum. For hver gang bliver dejen mere elastisk og smidig.
Dæk skålen med plastfilm, og sæt dejen i køleskabet i 12 timer, gerne natten over.
Tænd ovnen på 250°. Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, og form den til brød. Læg brødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med mel, og lad dem hæve i 15 minutter.
Sæt brødene i ovnen, og stænk samtidig lidt vand ind i ovnen, så der dannes damp. Bag dem i 10 minutter, sænk temperaturen til 220°, og bag dem færdige i 20-25 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.

Tip!

Hvis du ikke kan skaffe surdej, eller ikke har tid til at lave den selv, kan du blot fordoble gærmængden.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 27. marts 2019

Opskrift:

Fotograf: Stine Christiansen