Surdej – få succes med dit bagværk!

Her giver vi dig den bedste surdejsopskrift og de fedeste tips og tricks, så du let kan gebærde dig i surdejsverdenen. Det er slet ikke så svært, som mange tror.

Bemærk: Hvis du opbevarer din surdej på køkkenbordet, skal du opfriske den ca. én gang om ugen. Du kan også opbevare din surdej i køleskabet. Så skal du bare altid huske at opfriske den, dagen inden du skal bruge surdej i din dej. Opbevarer du din surdej i køleskabet, kan den holde sig i flere måneder. Deler din surdej sig i to, og får vandet en mørk farve, så hæld blot vandet fra, og opfrisk din surdej. Så skulle den være så god som ny! Det er helt naturligt, at din surdej deler sig, og melet falder til bunds.

Ingredienser

Sådan gør du

1 Rør alle ingredienserne til surdejen godt sammen, til der ikke er nogen klumper i. Hæld din surdej i en beholder med låg, men sæt ikke låget helt fast.
2 Stil surdejen på køkkenbordet i omkring 4 dage, og rør i den et par gange om dagen. Herefter bør din surdej være blevet syrlig – lugt og smag på den. Er den ikke sur, så lad den stå et par dage til, og så er den klar til brug.
3 Bland 1 dl af din gamle surdej med resten af ingredienserne. Har du gammel surdej tilovers, efter du har opfrisket den, så kassér den, eller forær den til en ven. Ellers vil du ende med rigtig meget surdej.
4 Pisk alle ingredienserne godt sammen, så der ikke er klumper i. Lad surdejen stå på køkkenbordet, og rør i den et par gange om dagen.
5 Din surdej er allerbedst, 8-24 timer efter den er blevet opfrisket, men du kan sagtens bruge den, selv om den har stået 2-3 dage. Jo længere tid surdejen står, jo mere syrlig bliver den.

Tip!

Skal du lave rugbrød, kan du opfriske din surdej udelukkende med fuldkornsmel. Så får du en lidt grovere surdej. Næste gang du opfrisker den, kan du så opfriske den med hvedemel igen, for at få en lidt lysere surdej.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 25. juni 2018

Opskrift:

Fotograf: Martin Tanggaard