Nem æblekage med kanel

En saftig og dekorativ æblekage, som er nem at tilberede. Skær den ud i store stykker, og servér den med cremefraiche og en varm kop te.

Nem æblekage med kanel
0-30 min.

(22)

October 4, 2022 af Camilla Zarah LawesFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

personer

Udstyr

  • 1 springform, 20 cm i diameter

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU DEN BEDSTE ÆBLEKAGE

Mmm … er der overhovedet noget bedre end en lun æblekage, der bager færdigt i ovnen? Det tror vi næppe. En æblekage er ikke bare en æblekage, men et samlingspunkt, der samler generationer omkring duften af kanel og lun kaffe i kanden. Denne æblekage-opskrift er supernem at gå til, og så indeholder den ikke ret mange ingredienser udover dem, du finder i køkkenets basislager. Ja, måske skal du faktisk kun på jagt efter æblerne, og så har du alle ingredienserne til at følge æblekage-opskriften.

Når æbletræerne (eller supermarkedet) bugner med æbler, er det bare om at give sig i kast med at bage en svampet æblekage. Selvfølgelig kan du bage æblekage året rundt, men sådan en kage ér altså bare bedst, når den bages med de danske æbler, som plukkes direkte fra træet. 

Se også: Klassisk æblegrød med vanilje og fløde

HVORNÅR ER DET ÆBLE-SÆSON?

Herhjemme kan æbler fås året rundt, men der er højsæson for de dejlige frugter i efteråret – nærmere bestemt fra september til november. Der er forskel på, hvornår du kan høste de forskellige sorter, men de fleste er modne allerede fra august til og med november. Hvis du ikke er så heldig at have æbler i haven, findes der mange æbleplantager og -gårde, hvor du kan plukke æbler selv. Alternativt kan du købe danske æbler i supermarkederne til din æblekage-opskrift.

HVILKEN SORT SKAL JEG VÆLGE TIL MIN ÆBLEKAGE?

Æbler er et vidt begreb. Der er stor forskel i smag og konsistens alt efter, hvilken æblesort du vælger. Der findes tusindvis af sorter, så det er umuligt at vælge alle. Der skelnes mellem spiseæbler og madæbler. Madæbler er ofte store, lidt syrlige og faste i kødet. Spiseæbler er sødere. Begge æbler kan bruges i æblekagen her, da de syrlige æbler får sødme fra sukker og kanel. Er du til en meget sød kage, kan du med fordel vælge nogle søde æblesorter. Vi har listet nogle af dem her:

Syrlige æblesorter: 

  • Belle boskoop, Pigeon, Guldborg, Ingrid marie, Gråsten, Bramley

Søde æblesorter:

  • Royal Gala, Pink Lady, Golden Delicious, Cox orange, Cox Pomona, Rød ananas

TILBEHØR TIL ÆBLEKAGEN

Hvad skal man servere til sin æblekage? En æblekage er sød og lun, så for at finde det bedste tilbehør, kan du med fordel tænke i kontraster – altså hvad er det modsatte af sødt og lunt? Syrligt og koldt, selvfølgelig. Derfor er det bedste tilbehør at servere til æblekage cremefraiche, som er syrlig, eller vaniljeis, som er kold. Mange foretrækker også at servere flødeskum som tilbehør til æblekagen, mens andre foretrækker råcreme, som vi kender fra ”abemad”. 

Se også: Opskrift på æblekage med sprød kanelsukker-topping

HVORDAN VED JEG, AT ÆBLEKAGEN ER FÆRDIG?

Det kan være svært at vurdere, hvornår en æblekage er færdig, når man ikke kan se dens indre kerne. Heldigvis findes der en smart metode, som gør det nemt for dig at vurdere, om din æblekage er færdigbagt. 

Sådan gør du:

  • Skaf en tandstik eller et tyndt grillspyd (alternativt en gaffel)
  • Prik hul i midten af kagen (den kan godt være færdig i siden, men ubagt i midten)
  • Er der kagedej på tandstikken, er den ikke færdig. Hænger dej derimod ikke fast, er den æblekagen færdig. 

SÅDAN KAN DU OPGRADERE DIN ÆBLEKAGE-OPSKRIFT

Vi er mange, der sværger til en helt klassisk æblekage-opskrift uden dikkedarer. Men er du alligevel blandt dem, der synes, det er sjovt og spændende at eksperimentere i køkkenet, får du her en række bud på, hvordan du kan opgradere den traditionelle æblekage.

  1. Har du en rest æblegrød, eller har du mod på at bikse en hurtig én sammen (se opskrift på æblegrød),kan du blande æblegrød i dejen for at gøre den ekstra snasket og saftig.
  2. Hak din yndlingschokolade, f.eks. Marabou med Daim, og kom i æblekage-dejen. Det giver et ekstra tvist og er en god kontrast til æblerne.
  3. Kom større æbletern i dejen, hvis du vil have en endnu mere intens æblesmag – og ikke mindst en god konsistens.
  4. Er du mere til pærer, kan du sagtens udskifte æblerne med pærer. De er nogenlunde i sæson samtidig med æblerne.


Måske du også kan li'