Krydderstegt lammekølle med flødekartofler og salat

Lammekølle smager dejligt, når den steges med en masse krydderier og friske krydderurter. Servér med flødekartofler og salat, og du har et mættende og fulendt måltid.

Bemærk: Ovntid: 1½ time.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Læg lammekøllen i en stor bradepande.
Pil og hak hvidløg fint. Skræl og riv ingefær fint. Pluk rosmarin og timian, og hak dem fint. Bland hvidløg, ingefær, krydderier, citronsaft, honning og olie i en skål, og krydr med salt og peber.
Smør lammekøllen ind i halvdelen af krydderblandingen. Sæt køllen i ovnen. Fordel resten af marinaden på kødet efter ca. 1 time, og steg lammekøllen færdig i ovnen, til kødet er mørt, ca. 1½ time i alt. Brug evt. et stegetermometer, som stikkes ind på det tykkeste sted uden at ramme benet. Ønskes kød med rosa kerne, skal stegetermometeret vise 65°. Ønskes kødet gennemstegt, skal det vise 75°.
Lad lammekøllen hvile i 10-15 minutter. Skær kødet i tynde skiver, og servér.
Tænd ovnen på 200°. Skrub kartoflerne. Skræl sellerien, og skær den i 2-3 store bjælker. Skær kartofler og selleri i tynde skiver med en skarp kniv eller på en mandolin.
Smør et ovnfast fad med smør i bunden og på siderne, og fordel kartoffel- og selleriskiverne i fadet. Hæld fløden over, og krydr med salt og peber.
Riv osten groft på et rivejern, og drys den over kartofler, knoldselleri og fløde. Bag retten i ovnen i 35-40 minutter, til overfladen er gylden. Tjek med en spids kniv, om kartoflerne er helt møre.
Tænd ovnen på 200°. Fordel nødderne på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen i 8-10 minutter, indtil de begynder at dufte. Lad dem afkøle, og hak dem groft.
Skyl grønkålen, og rib den ved at rive de grønne blade fra stænglerne. Kassér stænglerne, og hak de grønne blade. Kassér de yderste blade fra julesalaterne og radicchioen, og hak salaterne groft. Skyl og tør feldsalaten. Bland grønkål, julesalat, radicchio og feldsalat i en skål.
Skræl gulerødderne, og skær dem i helt tynde strimler med en tyndskræller eller en almindelig skrællekniv. Skyl æblerne, fjern kernehuset, og skær æblerne i tynde både. Læg gulerodsstrimler og æblebåde midt på salaten, og drys med hakkede hasselnødder.
Rør cremefraiche, honning, sennep, eddike og olie sammen i en skål. Krydr med salt og peber, og dryp dressingen over salaten.

Tip!

Køb lammekød, som er mærket med alderen på lammet ved slagtning. Ved 6 måneder og derunder har lammekødet typisk en mild smag. Skulle der blive noget lammekød tilovers, er det perfekt fyld i pitabrød dagen efter. Skær kødet i små stykker, og steg det i olie på en pande.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 1. juni 2018

Opskrift:

Fotograf: Betina Hastoft