Karamel-nøddetærte

En lækker nøddetærte med karamel er slet ikke til at stå for. Tærten består af en sprød mørdejsbund fyldt med blød karamel og knasende nødder.

Bemærk: Hviletid: 1 time. Afkølingstid: 1 time.

Ingredienser

Udstyr

1 rund eller firkantet tærteform, ca. 26 x 26 cm
tørrede kikærter til blindbagning

Sådan gør du

Smuldr smørret i melet, til konsistensen er som grov rasp. Tilsæt flormelis, æggeblomme og vand, og ælt dejen hurtigt sammen. Dæk den til med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet i ca. 1 time.
Smør en tærteform, der måler ca. 26 x 26 cm, med smør, og tænd ovnen på 180°.
Rul mørdejen ud til ca. ½ cm’s tykkelse, og beklæd tærteformen med den. Kom bagepapir og tørre kikærter i formen, og forbag bunden i ca. 15-18 minutter.
Bred hasselnødderne ud på en bradepande med bagepapir, og rist dem i ovnen ved 180° i ca. 10 minutter, til de begynder at dufte. Gnub så meget af skallen af som muligt, fx i et viskestykke.
Hak valnødderne groft, og spred dem og de øvrige nødder ud på bagepladen. Rist nødderne i ovnen i 5-6 minutter, til de er let gyldne og begynder at dufte. De må ikke få for meget, for så smager de bittert. Lad dem køle helt af.
Smelt sukkeret i en tykbundet gryde, indtil det har en gylden farve og begynder at dufte af karamel. Tag straks gryden af varmen, og tilsæt smørret 1 skefuld ad gangen, mens du rører efter hver gang, så smørret absorberes helt af sukkeret.
Tilsæt piskefløden under omrøring. Karamellen kan bruse op, når fløden kommer i, så pas på, du ikke brænder dig. Lad saucen koge op, tilsæt evt. lidt havsalt, og rør, indtil den er ensartet.
Stil saucen i køleskab i 1 time. Spred nødderne og appelsinskal ud over mørdejsbunden, og hæld den afkølede karamelsauce over.
Stil tærten i køleskabet, indtil karamellen er stivnet, og servér den i små stykker.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 15. november 2018

Opskrift:

Fotograf: Stine Christiansen, Skovdal Nordic