Jordbærtærte

Jordbærtærte består af en sprød mørdejsbund i kombination med lækker mazarin, fløjlsblød creme og friske jordbær. Det får de fleste til at lukke øjnene af nydelse i et par sekunder.

Jordbærtærte
31-60 min.

(8)

March 18, 2022 af Marie MelchiorFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Udstyr

  • 1 tærteform, 24 cm i diameter

Sådan gør du

Tip!

Brug gerne en tærteform af metal, der fordeler varmen godt og lader fugten slippe ud, så bunden bliver ekstra sprød.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

SÅDAN LAVER DU den bedste KLASSISKE JORDBÆRTÆRTE

Sommerens mest populære kage må være en klassisk jordbærtærte med sprød mørdejsbund, blødt mazarinfyld, chokolade, vaniljecreme og masser af jordbær på toppen. Vi forstår det godt, for den smager helt fantastisk.

Har du prøvet den hjemmelavede udgave? Det bliver du nødt til, for den slår alle bagernes! Her får du vores bedste tips og tricks til den skønne, hjemmebagte jordbærkage.

Se også: Alle vores bedste opskrifter på søde tærter samlet ét sted!

Klassisk dansk jordbærtærte med creme

Når den danske jordbærsæson nærmer sig, bugner bagerens vinduer af den danske klassiker af en sommerkage – nemlig jordbærtærten. Den danske desserttærte med sprød marcipanbund, vaniljecreme og friske jordbær er på alle måder smagen af dansk sommer. Det er vist heller ingen hemmelighed, at den populære jordbærkage er i høj kurs hos de fleste bagere, så hvorfor ikke bare bage den selv? Opskriften på hjemmelavet jordbærtærte er nemlig slet ikke svær, og den hjemmelavede udgave smager mindst lige så godt som bagerens!

Jordbærtærten smager allerbedst, når du bruger friske, danske jordbær og netop derfor er den blevet et stort sommerhit. Den lækre desserttærte kan dog sagtens laves året rundt, men brug helst friske jordbær, da jordbær fra frost bliver for smattede på toppen af den lækre kage.

Jordbærtærte eller jordbærkage kommer i lidt forskellige variationer, men her får du den helt klassiske opskrift på sommerkagen med jordbær. Den klassiske opskrift på jordbærtærte er med en lækker marcipanbund der består af en sprød mørdej med mazarinfyld. Bunden skal selvfølgelig smøres med et godt lag chokolade, toppes med vaniljecreme og søde friske jordbær. Du har måske også set andre versioner med mazarinkagebund og kransekagemasse, og hvis du er mere til den version, kan du finde en opskrift længere nede.

Jordbærtærte med mørdej, mazarin og vaniljecreme

Den gammeldags jordbærtærte, som vi kender den bedst, bygges op af tre lag:

  1. En mazarinbund, som består af mørdej, marcipanmasse og chokolade
  2. En konditorcreme, som er en sød kagecreme med vanilje
  3. Et godt lag søde, friske jordbær – gerne danske jordbær i sæson

De tre elementer forberedes hver for sig og samles lige inden kagen serveres. Både mazarinbund og vaniljecreme kan forberedes på forhånd, men også hurtigt smides sammen i en snæver vending. Her får du gode tips og tricks til opskriften på hjemmelavet jordbærtærte.

Nem mørdej med mazarinfyld – tærtedej til dessert

Marcipanbunden til jordbærtærten laves af en sprød mørdej, der fyldes med mazarinmasse. Mørdejsbunden er en klassisk tærtedej til dessert, som består af smør, sukker, mel og vand. I opskriften på jordbærtærte bages mørdejen sammen med mazarinfyldet, så man får den skønne mazarinbund, der er sprød udenpå og blød indeni.

Selve dejen til tærtebunden skal hvile på køl i ca. 30 minutter, inden den rulles ud, fyldes og bages. Skal du spare tid, kan du i stedet smide mørdejen i fryseren i 10 minutter. Du kan også lave tærtedejen i god til, og hav den liggende i køleskabet eller fryseren klar til brug.

Det er vigtigt, at mørdejen kommer på køl, da det gør det lettere at rulle dejen ud samt gør, at tærten forbliver pæn i formen, når den bages.

Rul evt. tærtebunden ud mellem to stykker husholdningsfilm eller bagepapir, så den ikke klistrer fast til bordet. Sørg for at rulle tærtebunden stor nok til at dække hele tærteformen inklusive kanterne. Du kan altid skære overskydende dej væk fra kanten, hvis den bliver lidt for stor.

Når mørdejen er rullet ud og lagt i tærteformen, skal den fyldes med mazarinmassen, som laves af marcipan, flormelis, smør, æg og lidt mel. Først herefter bages både mørdej og mazarinmasse sammen.

Når mazarinbunden er færdigbagt, skal den smøres med chokolade på toppen. Her kan du enten smelte chokolade og pensle det på eller drysse chokoladeknapper eller hakket chokolade direkte på den varm bund, når tærten kommer ud af ovnen. Så smelter chokoladen automatisk, og du kan nemt fordele den.

Vil du gerne lave nogle af elementerne på forhånd, kan du lave og bage hele mazarinbunden dagen før. Mazarinbunden kan endda bages et par dage i forvejen eller fryses ned – så skal mazarinbundene blot tages op i god tid, så de kan tø langsomt op og pyntes med chokolade, creme og jordbær. Hvis du fryser bundene ned, så vent med chokoladelaget, til resten af kagen skal samles og spises.

Vaniljecreme til jordbærtærte – nem konditorcreme

Jordbærtærtens andet lag består af den lækreste creme fyldt med vaniljesmag. Cremen, der bruges til jordbærtærte er en konditorcreme, som er en helt klassisk kagecreme, der er kogt på vanilje, sukker, æggeblommer, mælk og maizena. Vaniljecremen får den bedste smag, hvis du bruger en vaniljestang, hvor både korn og stang kan koge med i cremen. Alternativt kan du bruge vaniljepulver eller -sukker.

Vaniljecremen skal nå at køle helt af, inden kagen samles. Det kan derfor være en god idé at lave den i god tid. Cremen kan også sagtens laves 1-2 dage før og opbevares på køl, indtil jordbærkagen skal samles.

Det er nemt at lave sin egen konditorcreme, men skal det gå ekstra stærkt, kan du også skyde genvej med færdiglavet kagecreme. Du kan købe pulver til kagecreme på brev, som blot skal blandes med mælk. Den kan ikke konkurrere med en hjemmelavet vaniljecreme, men kagecremen kan være en nem løsning, hvis du ikke har tid til at lave cremen selv.

Kan jordbærtærte laves i forvejen?

Flere af jordbærtærtens dele kan sagtens forberedes flere dage i forvejen, som du kan læse ovenfor. Både mazarinbund og vaniljecreme holder sig fint på køl i et par dage. Det kan endda være en fordel at lave en eller flere elementer dagen før, så det hele kan nå at afkøle.

Det kan især være praktisk, hvis du skal servere jordbærtærte for gæster til en fødselsdag eller anden festlig lejlighed, hvor der er mange ting at se til. Så er det nemlig supernemt blot at samle jordbærtærten, når den skal serveres.

Jordbærtærten smager absolut bedst og mest frisk, hvis den samles lige inden, den skal spises. Så er mazarinbunden sprød og saftig, cremen lækker og luftig og jordbærrene helt friske. Samles jordbærkagen lang tid før, risikerer du, at den falder lidt sammen og bliver blød og sjasket.

I en snæver vending kan du dog sagtens samle kagen et par timer før og stadig have en lækker hjemmelavet jordbærtærte klar til servering. I så fald skal du blot opbevare jordbærtærten på køl, indtil den skal spises.

Hvor længe kan jordbærtærte holde sig på køl?

Flere dele af jordbærtærten kan holde sig et par dage på køl eller frost hver for sig. Mazarinbunden kan sagtens holde sig en uge på frost, og vaniljecremen kan holde sig et par dage på køl. Den færdige jordbærtærte holder sig dog frisk i kortere tid, når først den er samlet. 

Har du rester af jordbærkagen, kan den holde sig ca. 2 dage på køl. Det er vigtigt, at jordbærtærte sættes på køl, da kagen indeholder mejeriprodukter, som mælk og æg i vaniljecremen.

Jordbærtærte, jordbærkage og andre lækre frugttærter 

Jordbærtærte eller jordbærkage? Der er faktisk en forskel. Den klassiske jordbærtærte er med tærtebund, som i opskriften her, men du kender måske også variationen, hvor mørdej og mazarinfyld er skiftet ud med mazarinkage. Det kaldes en jordbærkage. Du kan også skifte mørdej ud med kransekage. Det er også en superlækker variation af jordbærkagen. Find opskriften på jordbærtærte med kransekage og vaniljecreme her.

Selv om jordbærtærten er en klassiker, kan den fortolkes på mange forskellige måder. Mange steder kan du f.eks. få små, portionsanrettede jordbærtærter. Er du vild med nøddesmagen i mazarinbunden, kan du også prøve at tilsætte pistacie og lave jordbærtærter med pistaciemazarin.

Den skønne sommerkage med jordbær er blevet den mest populære frugttærte, men du kan også skifte jordbærrene ud med andre lækre frugter og sommerbær. Prøv f.eks. at lave en mazarinkage med hindbær eller en lækker blåbærtærte.


Måske du også kan li'