Gammeldags sigtebrød med kærnemælk

Sigtebrødet er bagt med en fordej, som røres sammen dagen i forvejen. Den ekstra proces giver et sødligt og velsmagende brød med en tæt krumme, som bringer nostalgiske minder frem om barndommens sigtebrød.

Bemærk: Hævetid, fordej: Mindst 8 timer eller natten over. Hævetid, dej: I alt 2 timer.

Ingredienser

Udstyr

en brødform, ca. 1½ l

Sådan gør du

Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt og sigtet speltmel, og rør fordejen godt sammen. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den stå på køkkenbordet til næste dag (eller i mindst 8 timer).
Rør kærnemælk og honning i fordejen. Tilsæt sigtemel, og rør derefter hvedemel i lidt ad gangen, til dejen er glat og smidig og en smule klistret. Brug hellere lidt for lidt hvedemel end for meget! Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, form den til et brød, og læg den i en brødform foret med bagepapir. Lad brødet hæve tildækket i formen et lunt sted i 1 time.
Tænd ovnen på 250°, og lad en bradepande blive varm på nederste rille i ovnen. Skær en rille i brødet på langs med en skarp kniv, og pensl brødets overflade med vand.
Hæld et stort glas vand i den opvarmede bradepande, og stil brødet ind i ovnen på en rist placeret over bradepanden. Bag brødet i 10 minutter, og sænk så ovntemperaturen til 200°. Bag brødet i yderligere 20 minutter. Lad brødet afkøle i formen i ca. 10 minutter. Vend herefter brødet ud på en rist, og lad det køle helt af.

Tip!

Sigtebrødet smager allerbedst, når det er helt friskbagt, men hvis du får nogle skiver i overskud, smager de stadig skønt dagen efter, evt. efter en tur på brødristeren.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 1. juni 2018

Opskrift:

Fotograf: Line Falck