Rødkålssalat med appelsin

Her får du et friskt og sprødt alternativ til den klassiske rødkålssalat. Salaten pynter med sin flotte farve på erhvert middagsbord, især på et veldækket julebord.

Rødkålssalat med appelsin
0-30 min.

(10)

October 21, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du rødkålssalat

Rødkål har den smukkeste farve og en fantastisk sprødhed, der gør den genial som tilbehør på middagsbordet – både på en almindelig hverdag, og når du laver mad til gæster. 

En frisk rødkålssalat er nem at lave og passer til mange slags retter. Til jul kan du servere salaten til julemaden juleaften eller til en julefrokost. Resten af sæsonen kan du servere rødkålssalat til både asiatisk mad, dansk mad eller som en fyldig måltidssalat i sig selv. 

Prøv også: Hjemmelavet waldorfsalat - klassisk opskrift

Herunder har vi samlet en masse brugbar viden om lige netop rødkål, så din rødkålssalat sidder lige i skabet alt efter anledning!

Hvornår er rødkål i sæson?

Rødkål er i sæson i hele efteråret og vinteren, dvs. fra september til februar. Du har altså masser af måneder til at bruge det røde kålhoved.

Vælg det kålhoved med de mest kraftfulde farver, da mængden af farver betyder, at der er flere antioxidanter til stede. Jo større kålen er, jo mere moden, så det er et godt tip at gå efter den største og mest farverige rødkål.  

Prøv også: Opskrift på appelsinsalat

Kål har tidligere været anset som fattigmandskost, og rigtigt nok er kål både billigt og virkelig mættende. Men kål kan tilberedes på så mange lækre måder, at kålen spreder glæde på middagsbordet hos alle med sin smukke farve og mange anvendelsesmuligheder. 

Tips til den friske rødkålssalat

En frisk rødkålssalat er et friskt og lækkert alternativ til den klassiske rødkål. Men det er vigtigt, at du snitter kålen fint, så den er nem at tygge. Gør dig umage med tilsmagningen – lidt appelsin- eller citronsaft dryppet over er ikke nok, en rødkålssalat bør ligesom alle andre salater vendes i en god dressing!

Pisk dressingen til rødkålssalaten sammen af en god olivenolie, eddike, honning salt, peber, og smag til med ekstra salt, peber og syre, til du er tilfreds. Her i opskriften bruger vi æbleeddike, men har du ikke det, kan du bruge syre i form af citrussaft, balsamico eller en anden eddike. Vend dressingen grundigt sammen med rødkålen. 

Er du vild med appelsin? Så se flere opskrifter med appelsin lige her!

Krydr gerne med hakket persille. Hvis du ikke har det, kan du bruge timian eller en anden krydderurt. Top med hakkede nødder, kerner eller tørret frugt. Her bruger vi ristede hasselnødder, som smager fantastisk sammen med rødkål og appelsin, men du kan godt erstatte dem eller købe dem færdigristede.

Er rødkål dansk?

Rødkål stammer oprindeligt fra området omkring Tyrkiet, men blev hurtigt spredt til Europa langs Middelhavet. Rødkål blev første gang omtalt i Danmark i 1400-tallet, men den hoveddannende rødkål, som vi kender den i dag, blev først indført omkring år 1700. Rødkålen var mindre udbredt end hvid- og grønkål, og det er først i dette århundrede, at den er blevet obligatorisk tilbehør på julebordet. Det hænger især sammen med udbuddet af rødkål på glas.

Servér f.eks. rødkålssalaten til en god flæskesteg med sprøde svær og lækre ovnkartofler.

Måske du også kan li'