Eclair med kaffecreme og hvid chokolade

I parisiske bagerier hører den delikate kaffe-eclair til de mest populære. Den bløde creme har en mild, men skøn kaffesmag.

Ingredienser

Udstyr

1 sprøjtepose med stjernetylle
1 sprøjtepose med lille rund tylle

Sådan gør du

Varm vand, smør og salt op til kogepunktet i en lille gryde. Tag gryden af varmen, hæld hurtigt alt melet i på én gang, og rør dejen sammen med en træske.
Stil gryden tilbage på blusset, og varm dejen op ved middel varme under konstant omrøring med træskeen. Rør i ca. 2 minutter, til dejen samler sig og slipper grydens sider.
Hæld dejen i en køkkenmaskine med piskeris, og rør ved lav hastighed i ca. 1 minut. Tilsæt herefter 1 æg, og fortsæt med at piske. Tilsæt det sidste æg ad flere omgange. Stop med at piske, når der dannes bløde toppe, og dejen nemt deler sig, når du løfter piskeriset op af den. Fyld dejen i sprøjteposen.
Tænd ovnen på 230°. Sprøjt dejen ud i den ønskede form på en bageplade beklædt med bagepapir. Aflange eclair skal have en længde på ca. 14 cm. Dyp en finger i vand, og tryk afslutningen (hvor tyllen har sluppet dejen) ind, så den skjules.
Sigt et tyndt lag flormelis over hver eclair, og bag dem så i ovnen i 5 minutter. Skru ovnen ned på 180°, og bag videre i 25-30 minutter, til dine eclair er gyldne. Sluk herefter ovnen, og sæt ovnlågen på klem i 15 minutter – dette forhindrer kagerne i at falde sammen. Lad kagerne køle helt af på en bagerist, inden du fylder creme i dem.
Pisk æggeblommer og 3/4 af sukkeret sammen med en elpisker til en lys og luftig masse. Sigt mel og majsstivelse i under piskning, til massen er ensartet.
Bland fløde og mælk i en gryde. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Læg dem i gryden sammen med den tomme vaniljebælg. Tilsæt kaffebønner og resten af sukkeret, og varm forsigtigt mælkeblandingen op til kogepunktet. Lad blandingen simre i 10 minutter ved svag varme, og tag så gryden af varmen. Fjern vaniljestang og kaffebønner fra gryden.
Hæld halvdelen af den varme mælkeblanding i skålen med den piskede æggemasse under konstant omrøring. Når massen er ensartet, tilsætter du resten af mælken lidt ad gangen under konstant omrøring.
Hæld hele blandingen tilbage i gryden, og varm den langsomt op under omrøring, mens cremen tykner. Kog cremen igennem i 1-2 minutter ved svag varme. Tag gryden af varmen, og hæld cremen over i en skål. Dæk skålen til med husholdningsfilm, så filmen rører cremen. Stil skålen på køl. Afkøl helt.
Hak chokoladen, og læg den i en skål. Varm fløden op, og hæld den over chokoladen under omrøring, så chokoladen smelter. Tilsæt kaffepulver, og rør rundt.
Prik 3 huller i bunden på hver eclair. Fyld sprøjteposen med kaffecreme, og sprøjt creme i hullerne, så hver eclair fyldes. Dyp toppen af dem i chokoladeglace, og pynt med chokoladekaffebønner.

Tip!

Kaffebønnerne med chokolade kan købes i specialforretninger og fx på nemlig.com. De består af mørk chokolade med kaffesmag og kan også nydes som snack.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød

Udgivet: 14. februar 2019

Opskrift:

Fotograf: Stine Christiansen