Vanilje: Hvad skal man vælge?

Vaniljestænger, vaniljesukker, vaniljeekstrakt ... Hvad er hvad, og hvilken type skal du vælge? Det får du svaret på her.

Vanilje: Hvad skal man vælge?
October 5, 2020 af redaktionenFoto: Lars Ranek

Vi kender alle den gode smag af vanilje og de karakteristiske sorte prikker i vaniljekranse, risalamande og vaniljeis. Men hvad er vanilje egentlig, og hvad er forskellen på f.eks. vaniljepulver og vaniljeekstrakt?

Vaniljestænger

Vaniljestænger er vanilje i sin mest naturlige form. Stængerne er bælge fra vaniljeplanten (vaniljeorkidéen), der høstes, fermenteres og langsomt tørres, før de sendes ud i verden. Det er en tidskrævende og omstændelig proces, hvilket også afspejler sig i prisen på vanilje.

De mest udbredte vaniljestænger er Bourbon-vanilje fra Madagaskar og Tahiti-vanilje fra Indonesien. Bourbon-vanilje betragtes som verdens absolut bedste vanilje, og Madagaskar står for omtrent 80 % af verdens vaniljeproduktion.

Vaniljestænger kan flækkes og bruges hele, eller du kan skrabe vaniljekornene ud og blande dem med en lille smule sukker, så er det nemmere at få fordelt kornene i kagedejen eller cremen.

Vaniljeorkidéen vokser i tropiske regnskove i Sydamerika og Mexico, hvor de kan klatre 25-30 meter op for at få lys. Inde i en vaniljebælg ligger der op til 30.000 små frø — dem, som vi kalder vaniljekorn.

Vaniljepulver

Vaniljepulver er hele, tørrede og pulveriserede vaniljestænger, og dermed også ægte vanilje, blot uden forarbejdet. 2 tsk. vaniljepulver svarer cirka til smagen af korn fra 1 vaniljestang.

Vaniljesukker

Vaniljesukker består typisk af flormelis eller sukker tilsat enten vaniljepulver (ægte vanilje) eller kemisk fremstillet vaniljearoma (vanillin). Vaniljesukker med ægte vanilje er dyrere end vaniljesukker tilsat vanillin. Tjek altid varedeklarationen. Ægte vanilje har en mere kompleks og dyb smag end kunstigt fremstillet vaniljearoma.

Lav dit eget vaniljesukker ved at blende tomme, grofthakkede vaniljestænger sammen med sukker, indtil begge dele er "opløst". Opbevar dit vaniljesukker ved stuetemperatur i et patentglas med låg. Der går cirka 5 vaniljestænger til 100 gram rørsukker.

Vaniljearoma og vaniljeessens

Vaniljearoma og -essens er kunstigt fremstillet vanilje (vanillin), der blandes med vand og farvestoffer — og er dermed noget af det fjerneste, du kommer den ægte smag af vanilje.

Vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt er ægte vanilje i flydende form. Vaniljestængerne opløses i alkohol, og derved udvindes ekstrakten med den karakteristiske dybe, mørke farve. Vaniljeekstrakt er anvendeligt i fx glasur, marengs og creme.

Du kan lave din egen vaniljeekstrakt ved at hakke fem-seks vaniljestænger groft og komme dem i en flaske med tre dl vodka. Ekstrakten skal gerne trække i et par måneder, før den anvendes, og den har godt af at blive rystet i ny og næ.

Vaniljepasta

Vaniljepasta indeholder sukkersirup, vaniljeekstrakt og vaniljekorn. Nogle produkter indeholder også vand og alkohol, så tjek altid varedeklarationen. 1 tsk. vaniljepasta svarer cirka til smagen af korn fra en hel vaniljestang.

Hvorfor er vanilje så dyrt

Sammen med kardemomme og safran er vanilje et af verdens absolut dyreste krydderier, og i de senere år er kiloprisen steget voldsomt. De høje priser skyldes, at efterspørgslen på vanilje er steget, samtidig med at mængden af vanilje er faldet pga. tropiske storme, der har hærget Madagaskar og ramt vaniljeproduktionen hårdt.

Hvor længe kan vaniljestænger holde sig?

I et lufttæt glas med låg kan vaniljestænger holde sig friske i helt op til to år. De bliver først tørre, hvis de ligger uden nogen form for beskyttelse.

Sådan bruger du vanilje

På vores breddegrader er vanilje mest brugt i det søde køkken til kager, desserter og is, og mange af os forbinder den gode vaniljesmag med julens vaniljekranse og risalamande og sommerens koldskål og vaniljeis. Vanilje passer imidlertid også godt ind det salte køkken, hvor krydderiet giver god smag til dressing, ris og sauce samt i supper og retter med fjerkræ. Vanilje er også et lækkert krydderi at sylte med eller komme i kolde og varme drikke, fx saft, drinks, gløgg og chai latte.

Opskrifter med vanilje

Grundopskrift på klassisk vaniljeis

Klassiske vaniljekranse

Vandbakkelser med vaniljecreme og hindbærkompot

Mandelkage med rabarber og vaniljeskum

Koldskål med citron, vanilje og ymer

Råsyltede rabarber med vanilje

Tigerrejer i karry med vanilje-ris

Sprød salat med vaniljedressing

Klementinmarmelade med vanilje

Salat med tigerejer og vaniljeolie

Rødvinskogte figner med vanlje

Måske du også kan li'