Hvad er forskellen mellem pasta og nudler?
Nudler er Asiens svar på pasta, og det vides faktisk ikke helt, hvem der fandt på grunddejen først. Nudler og spaghetti minder en del om hinanden, og kineserne mener, at det var opdagelsesrejsende Marco Polo, der tog nudlerne med hjem til Italien fra Kina, men italienerne mener, de opfandt det, før Marco Polo overhovedet rejste ud.
Forskellen på pasta og nudler er ikke kæmpestor. Nudler er som regel lidt tyndere og skal derfor koges i kortere tid. Både pasta og nudler fås med og uden æg. Af pasta findes der mange forskellige former, mens der af nudler findes mange forskellige ting, de kan indeholde.
Uanset hvem der opfandt nudler og pasta, er vi utroligt glade for opfindelsen. Begge dele smager fantastisk i alverdens retter. Nudlerne hører mest til i det asiatiske køkken og kan bruges i både, wokretter, supper, salater, forårsruller og meget meget mere. Herunder har vi samlet et overblik over de forskellige typer nudler, og hvad de kan bruges til. Vidste du fx, at glasnudler er lavet af mungbønner?
Se også: Kæmpe oversigt over pastatyper
Overblik over nudeltyper
Almindelige nudler
Helt almindelige nudler er lavet af vand, hvedemel og salt. De er tynde og lidt gullige i farven. Det er dem, vi mener, når vi bare skriver nudler i vores opskrifter her på spisbedre.dk. Nudlerne fås også i fuldkorn.
Nudlerne er gode til det meste. Wokretter, salater, stegte nudelretter og karryretter. Lav fx denne ret med nudlerne:
Ægnudler
Ægnudler ligner almindelige nudler meget, men der er også æg i grunddejen. Derfor er de også lidt mere gule i farven. Nogle gange er de også en smule tykkere. Men det kan være svært at kende forskel, så kig på varedeklarationen, når du køber dem. Nudlerne fås også i fuldkorn.
De er også gode til de meste. Brug dem fx til at lave stegte nudler, wokretter, i supper, karryer og salater.
Instant nudler og kopnudler
De små pakker og kopper med nudler og krydderier fungerer glimrende som et hurtigt måltid, hvis du er i tidsnød, men du kan faktisk også godt bruge dem som nem base i nudelsupper, karryretter og stegte nudelretter. Så er grundsmagen ligesom på plads. Fås i både forskellige smagsvarianter og styrker.
Risnudler
De er gennemsigtige og ligner lidt glasnudler, men de er vidt forskellige. Risnudler laves af rismel og vand. De skal ikke koges som almindelige nudler, men blot overhældes med kogende vand og trkke kort. Nudlerne kommer i mange bredder og længder.
Risnudler er glutenfrie, så de fleste kan spise dem. De er gode i salater, supper, karry mm. Nudlerne er ikke oplagte til stegte nudelretter, wok og som fyld i forårsruller — til forårsruller skal du i stedet bruge glasnudler. Lav fx denne smukke karrysuppe med risnudler:
Glasnudler
Glasnudler er gennemsigtige som ... ja, glas. De ligner lidt risnudler, men de er lavet af mungbønner. Helt nøjagtigt er de lavet af stivelsen fra bønnerne. Nudlerne skal udblødes i kogt vand ligesom risnudlerne.
De er gode i salater, supper, karryer og så er de geniale som fyld i både friske og friterede forårsruller. Prøv fx denne lækre opskrift:
Ramennudler
Ramennudler laves, ligesom almindelige nudler, af vand, hvedemel og salt. Du kan da også bruge almindelige nudler i ramen, men skal det være helt rigtigt, skal du købe ramennudler — de holder nemlig deres form og er derfor specielt gode i suppe. Find vores mest populære opskrift på ramen her:
Udonnudler
De tykke nudler hedder udonnudler og er lavet af vand, hvedemel og salt. Udonnudlerne er særligt gode i supper. Lav fx din egen kopnudelret med dem som her:
Sobanudler
Sobanudler er lavet af enten udelukkende boghvedemel eller en blanding af boghvedemel og almindeligt hvedemel. Derfor har de en brunlig farve og en dejlig nøddeagtig smag. De er gode både kolde og varme, fx i supper, bowls, salater. Prøv fx denne opskrift med sobanudler: