Værd at vide om nødder

Nødder er en perfekt snack til den lille sult, men er de egentlig sunde, og hvor mange må man spise om dagen?

Værd at vide om nødder
July 8, 2020 af Gitte Høj og redaktionenFoto: Stine Christiansen, Skovdal Nordic

Mange tænker på mandler, hasselnødder og jordnødder, når de tænker på nødder, men hverken mandler eller jordnødder tilhører denne kattegori. Mandler hører til stenfrugt-familien, og jordnødder er i familie med bælgfrugter. Fælles for dem er dog, at de er sukkerfri, saltfri, glutenfri og proppet med sundt fedt, kostfibre, proteiner, vitaminer og mineraler. Men betyder det så, at du bare kan snacke løs?

Er nødder sunde?

Nødder er ikke kun en velsmagende snack, de er også sunde for din krop på trods af sit høje kalorieindhold.

Et studie fra New Zealand har slået fast, at selvom nødder indeholder mange kalorier – herunder fedt – så kan du sagtens spise dem dagligt uden at tage på af den grund. I studiet spiste testgruppen 42 g hasselnødder dagligt i tre måneder, og de spiste både sundere og tog ikke på sammenlignet med gruppen, der ikke spiste nødder.

Andre studier har vist, at mandler ligefrem kan fjerne mavefedtet og på den måde trimme din figur. Det er det monoumættede fedt i mandlerne, der har en gunstig effekt på det fedt, der sætter sig på maven. Effekten gælder formentlig også for nødder i øvrigt, så er du ikke den store fan af mandler, kan du vælge at guffe netop de nødder, som du holder mest af.

Derudover er der faktisk også forskning, der viser, at fedtsyresammensætningen i nødder har en positiv effekt på dit hjerte. Blandt andet har studier peget på, at mandler sænker dit kolesteroltal, ligesom det også har vist sig, at personer, der spiser nødder hver eneste dag, sænker risikoen for hjertekarsygdomme med 35 %. Det skyldes formentlig kombinationen af de mange kostfibre og det sunde fedt.

Hvor mange nødder må man spise om dagen?

Du kan spise omkring 50 gram nødder eller mandler dagligt. Ifølge Hjerteforeningen spiser vi danskere kun to gram nødder om dagen, og det er næsten ærgerligt, når der er belæg for, at du sagtens kan smovse flere nødder i dig hver eneste dag.

Nødder er i øvrigt ret mættende på grund af det høje proteinindhold og kan altså stille den sult, mange får specielt ud på eftermiddagen. Spis dog flest uforarbejdede nødder, da forarbejdet mad ofte mister det gode næringsindhold og bliver tilsat uhensigtsmæssige kemikalier under produktionen. 

Hold dig derfor fra saltede, olieristede, honningristede, glaserede og chokoladeovertrukne nødder, hvis du vil bevare nøddernes sunde egenskaber. Er du glad for ristede nødder, er det bedre at riste dem selv. Så får du både et sundere og mere velsmagende produkt, fordi du selv kan sørge for, at nødderne bliver ristet i en god olivenolie, og fordi du kan selv styre mængden af salt, der er ret usundt i større mængder. 

ristede nødder

Rist nødderne på en varm pande i 5-10 minutter ved lav varme. Eller put dem i ovnen ved 140 grader på et stykke bagepapir i 5-10 minutter alt afhængig af, hvilke nødder du bruger, så får du en sund og naturlig snack.


Nødders egenskaber

Mandler indeholder færrest kalorier, valnødder er meget fiberrige, og paranødder er spækket med proteiner. Find dine yndlingsnødder i oversigten her, og se hvilke gode egenskaber de har samt deres næringsindhold.

Hasselnødder

Nødderne bugner af E-vitamin, som i øvrigt er en fællesbetegnelse for en hel gruppe vitaminer, der blandt andet virker som kraftige antioxidanter. Spiser du 30 gram hasselnødder, er du faktisk dækket ind med hele kroppens dagsbehov for E-vitamin. Desuden har hasselnødder et meget fint indhold af B-vitaminet folsyre, der blandt andet menes at kunne forebygge depression, blodpropper og demens.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 640 kcal. Protein: 14,9 g. Fedt: 54,4 g. Kulhydrat: 29,3 g. Kostfibre: 8,2 g

Pekannødder 

Pekannødder har et meget højt indhold af mineralet zink. Zink spiller en essentiel rolle i kroppens stofskifte og indgår i mange enzymer og hormoner. Samtidig er zink vigtigt, når det handler om at holde huden fin og klar. Pekannødder har et højt indhold af enkeltumættet fedt, som indvirker gunstigt på kolesteroltallet. Desuden har pekannødder også en høj koncentration af E-vitamin, der holder cellemembranerne sunde ved at skabe et værn mod frie radikaler.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 707 kcal. Protein: 9,2 g. Fedt: 72 g. Kulhydrat: 13,9 g. Kostfibre: 9,6 g

Pistacienødder 

Pistacienødder er proppede med kostfibre og proteiner og er dermed en rigtig god løsning, når du er lidt sulten og lige trænger til en lille mættende snack. Derfor er de også et godt valg, når du gerne vil holde den slanke linje. Desuden giver de dig et godt skud af kalium, som for eksempel har en vigtig betydning for muskel- og nervecellernes funktion og er med til at regulere hjerterytmen og blodtrykket. Nødderne har også et højt indhold af E-vitamin og riboflavin, som er et B-vitamin med stor indflydelse på din hud, dine negle og dit hår. Bonus er det høje indhold af antioxidanten lutein, der beskytter dine øjne mod solens ultraviolette stråler.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 566 kcal. Protein: 20,6 g. Fedt: 44,4 g. Kulhydrat: 28,0 g. Kostfibre: 10,3 g

Mandler 

Mandler er nok især kendt for at have en slankende effekt og har en særlig gunstig indvirkning på mavefedtet. Men faktisk er mandler også en rigtig god kilde til E-vitamin og en af de bedste, hvis man sammenligner med andre nødder. Vitaminet er en kraftig antioxidant, der både styrker immunforsvaret og tager hånd om dine cellers ældningsproces, når de trues på grund af iltning. Herudover har mandler et højt indhold af kostfibre, jern og magnesium. Kostfibrene er gode for dig, fordi de mætter og gavner fordøjelsen på samme tid, mens magnesium blandt andet spiller en rolle for din hjertesundhed.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 527 kcal. Protein: 20,5 g. Fedt: 39,1 g. Kulhydrat: 29,5 g. Kostfibre: 9,2 g

Cashewnødder 

Nødder er især kendetegnede ved at have et højt indhold af forskellige mineraler. Det gælder blandt andet zink, som er en vigtig brik i kroppens stofskifte. Men du får også en hel del magnesium, der er vigtigt for nervefunktionen, stofskifte og muskler. Ligesom nødderne også giver dig et fint tilskud af jern, som indgår i produktionen af røde blodlegemer. Cashewnødder er temmelig kalorieholdige, men du får samtidig rigtig mange af de hjertesunde fedtsyrer.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 597 kcal. Protein: 15,3 g. Fedt: 46,4 g. Kulhydrat: 32,7 g. Kostfibre: 3,0 g

Valnødder 

Kniber det med at spise fisk, kan det være smart, hvis du er lidt pjattet med valnødder. Disse nødder har nemlig et fint indhold af den særlige omega-3-fedtsyre ALA, som din krop selv omdanner til de egentlige og vigtige fiskeolier EPA og DHA. Derfor kan du godt kompensere for de fisk, du ikke får spist, eller endnu bedre, supplere din fisk. På grund af fedtsyrerne dæmper valnødder betændelse i kroppen og sænker blodets indhold af det farlige LDLkolesterol. Ud over de sunde fedtsyrer får du masser af B6-vitamin, der indgår i et væld af stofskiftereaktioner, og som har en vigtig funktion i forhold til dannelsen af røde blodlegemer.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 678 kcal. Protein: 14,3 g. Fedt: 64,3 g. Kulhydrat: 16,2 g. Kostfibre: 5,6 g

Jordnødder 

Jordnødder eller peanuts bugner af niacin, der både indgår i kroppens stofskifteprocesser og spiller en vigtig rolle for hormonproduktionen og reparationen af kroppens dna. Herudover får du de to stærke antioxidanter E-vitamin og resveratrol, når du vælger disse nødder. Resveratrol kender du sikkert også fra druer. Eksperter mener, at det beskytter mod aldring og hjerte-kar-sygdomme. Selv om alle nødder generelt er en fin kilde til protein, så topper de tørrede jordnødder med et indhold, der minder om proteinindholdet i kød, kylling og fisk.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 576 kcal. Protein: 24,9 g. Fedt: 42,7 g. Kulhydrat: 28,4 g. Kostfibre: 7,7 g

Paranødder 

Det er især det enorme indhold af selen, der er helt særligt for paranødden. Dette sporstof er en kraftig antioxidant, der blandt andet kan beskytte dig mod hjerte-kar-sygdomme og i det hele taget beskytte kroppens celler mod skader og ødelæggelse. Selen understøtter med andre ord dit immunforsvar og er også en vigtig brik i dannelsen af stofskiftehormoner. Paranødder giver dig også et tilskud af Evitamin, der styrker dit immunforsvar, og kalium, der sænker dit blodtryk.

Næringsindhold pr. 100 g: Energi: 678 kcal. Protein: 15,0 g. Fedt: 65 g. Kulhydrat: 13,8 g. Kostfibre: 5,3 g

Kilde: www.hjerteforeningen.dk

Måske du også kan li'