Værd at vide om konserves

De velkendte metaldåser fra supermarkedet er en fast bestanddel de fleste køkkener. Her får du et overblik over, hvad du kan bruge konserves til, hvordan du bedst opbevarer den, og hvor længe den kan holde sig.

Værd at vide om konserves
September 15, 2022 af redaktionenFoto: Aller Media

Vi har samlet en liste over de 8 mest købte konserves, som du helt sikkert har en enkelt eller to stående af i køkkenskabet. Vi guider dig til at få den brugt og giver gode tips til opbevaring og holdbarhed herunder.

1. Kikærter fra dåse 

Kikærterne på dåse har en blødere konsistens end tørrede kikærter, du selv udbløder i vand natten over og koger. De kan bruges til mange af de samme retter, dog er falafel bedst at lave med udblødte kikærter, som ikke er kogt. Dem fra dåse er gode i salater, gryderetter, hummus, vegetarfrikadeller og meget andet.

1 dåse forkogte kikærter (240 g i drænet vægt) = 125 g tørrede kikærter


Får du ikke brugt hele dåsen, kan du sagtens gemme de resterende kikærter. De kan holde sig ca. 4 dage på køl eller op til 3 måneder i fryseren. Når du tager den op, kan du enten lade dem tø op i køleskabet eller komme dem direkte i f.eks. gryderetten.


2. Kidneybønner fra dåse 

De mørkerøde bønner bruges f.eks. i chili con carne, tortillas og bønnesalater. De skal ikke koges, bare skylles. Deres milde smag gør dem populære i retter til både børn og voksne. Får du ikke spist op, kan de holde sig ca. 4 dage på køl eller op til 3 måneder i fryseren.


3. Majs på dåse 

Dåsemajs kommer i mange udgaver. Vær opmærksom på, at de ikke bør være tilsat sukker – tjek ingredienslisten, når du handler ind. Brug majs i salater, quesadillas, på pizza, i gryderetter og meget andet.

Majsene kan holde sig i ca. 4 dage på køl eller op til 3 måneder i fryseren – de er dog bedst, når de spises efter åbning. Alternativt kan du købe løse majs på frost og have liggende i fryseren.


4. Tun på dåse

Tun smager skønt på rugbrød, i en god tunsalat eller pastaret, men du kan også bruge den til tunfrikadeller eller tunsauce (til vitello tonnato). Generelt er der sammenhæng mellem pris og kvalitet – de dyre, der består af store, sammenhængende stykker, er typisk de lækreste. 

Der er også andre faktorer, der kan have betydning for dit valg af tun. Det kan være tunarten, der afgør kviksølv-indhold og størrelse af bestanden. Fangstmetoden kan betyde noget for, om der er bifangst. Fangstområdet afgør arbejdsforholdene. Ønsker du ikke at bruge tid på at undersøge din dåsetun, kan du kigge efter MSC-mærket, der sætter kriterier for sporbarhed, biodiversitet og socialt ansvar.

Når tunen er åben, kan den holde sig 2-3 dage på køl eller 3 måneder i fryseren.


5. Oliven fra dåse 

Når du køber oliven på dåse, skal du gå efter dem med sten – de har den bedste konsistens og smag. Spis dem som del af en tapasanretning, på ostebordet, i tapenader, i grønne salater og i salat nicoise. 

Da oliven er konserveret med salt, kan de holde sig helt op til 2 uger på køl. 


6. tomater fra dåse 

Hakkede- og flåede tomater indeholder typisk også tomatjuice og evt. E300, som er et surhedsregulerende middel. Økologiske produkter er uden E300. Der er stor forskel på smag og kvalitet – tomater på dåse skal smage sødt og solmodent, ikke syrligt, vandet eller af dåse. Der er ikke altid sammenhæng mellem pris og kvalitet. Dog er flåede tomater ofte bedre kvalitet end hakkede, da der stilles større krav til kvaliteten af tomaten, inden den flås eller hakkes.

Grofthakkede tomater bruges f.eks. til pastasauce, gryderetter og tomatsuppe. Får du ikke brugt hele dåsen, kan du sagtens gemme resten. De kan holde sig 4-5 dage på køl eller op til 10 måneder i fryseren


7. Kokosmælk fra dåse 

Kokosmælk består af kokosekstrakt, vand og fortykningsmiddel – den laves af en blanding af væsken i kokosnødderne og most kokosnøddekød. Vær opmærksom på fedtindholdet, når du køber kokosmælk, for når du køber et lightprodukt, er det faktisk bare kokosmælk blandet op med vand. Køb derfor hellere en fuldfed variant, og bland den selv op med vand, da det er billigere.

Får du ikke brugt det hele, kan den holde sig ca. 3 dage på køl og op til 6 måneder i fryseren. Kokosmælk er især godt til asiatiske retter, f.eks. kylling i karry og kokos, thaisuppe og indiske boller i karry, men den er også god til dressinger, marinader og endda drinks og is.


8. Kondenseret mælk 

Den tykke creme er mælk, som er kogt ind med sukker. Den er genial til hjemmelavede karameller, is eller dulce de leche, men den kan faktisk også bruges i diverse kager, f.eks. en lækker key lime pie. 

Du kan koge cremen til karamel på 3 forskellige måder – se her, hvordan laver kondenseret mælk til karamel.

Opbevar aldrig madvarer i åbnede dåser

Når du først har åbnet en dåse med majs, tun eller anden konserves, må du ikke opbevare maden i dåsen, hvis du har rester. Læg altid resterne i en beholder til mad, da dåsen efter åbning kan afgive tin

Overskredet holdbarhedsdato betyder ikke altid noget

Dåsemad har ry for at kunne holde i lang tid, og derfor er det smart at købe en masse konserves på tilbud og have stående i køkkenskabet. Men vidste du, at konserves ofte kan holde sig meget længere, end der står angivet på dåsen?

Hvis dåsen ikke har synlige skræmmer og er opbevaret korrekt (mørkt og køligt),kan den holde sig op til 1 år længere, der datomærket på dåsen siger. Sørg altid for at smage på madvarerne, inden du bruger dem. De kan miste en smule smag, farve og kosistens, men kan sagtens bruges alligevel.

Se også: Lækre opskrifter på retter med konserves

Måske du også kan li'