Hjemmelavet is smager herligt, og det er slet ikke så svært at lave en cremet is selv. Er du mest til sorbet eller flødeis? Og hvad er i grunden sherbet og gelato? Herunder får du en udførlig indføring i de forskellige typer is, så du kan blive ismester i eget køkken.
Flødeis
Flødeis laves på fløde, æggeblommer og sukker, og så kan der tilsættes forskellige smage og farver. Det er den is, du oftest ser i frysedisken i supermarkederne. Du kan også sagtens lave flødeisen selv — der findes et par forskellige metoder.
Ismassen kan laves ved at opvarme fløde og hælde den over æggesnaps, så æggene legerer fløden. Det giver en tyk og cremet ismasse, der enten kan køres på en ismaskine eller fryses ned i en beholder. Her kan du se vores bedste grundopskrift på klassisk vaniljeis.
Du kan også sagtens lave en god flødeis uden opvarmning. Det gør du ved at vende æggesnaps og flødeskum forsigtigt sammen og fryse det ned. Her kan du se vores nemme opskrift på vaniljeis uden ismaskine.
Sidstnævnte metode kaldes også parfait. Parfait er fransk og betyder fuldkommen eller perfekt. Hvis du sprøger franskmændene er parfait altså det bedste af det bedste.
Uanset om du opvarmer ismassen eller ej, kan du tilsætte alverdens smage. Prøv f.eks. med lakridspulver, smeltet chokolade eller knuste Oreos.
Gelato
Tæt på flødeisen er den italienske gelato. Gelato laves på mælk, æggeblommer og sukker, og så fryses den på en anden måde — den italienske is blandes langsommere, så der ikke inkorporeres så meget luft i isen, og så fryses den ved en varmere temperatur, så den får en blødere konsistens.
Sorbet
En sorbet er mere frisk og frugtig. Den laves på sukkerlage, frugtsaft og intet andet. Der er altså ingen mælkeprodukter eller æg i sorbet. Du kan lave sorbet af alle typer frugt og bær, f.eks. fra citrusfrugter, jordbær, rabarber eller hindbær. Prøv denne nemme opskrift på sorbet med citron og lime. Sorbet kan både laves med og uden ismaskine.
Sherbet
Denne variant er nem at forveksle med sorbet, da den består af de samme elementer, dog er der også æggehvider, mælk, fløde eller yoghurt. En sherbet er derfor mere cremet end sorbet. Den er dog stadig forholdsvis fedtfattig, og indeholder slet ikke så meget mælk eller æg som en flødeis. Få vores lækre opskrift på citronsherbet her. Sherbet kan både laves med og uden ismaskine.
Granita
I samme stil findes granita, der egentlig er det samme som en sorbet, den er bare mere krystalliseret. En granita fryses i en beholder, og så skrabes overfladen, så isen krystalliserer. Konsistensen minder lidt om frossen slush-ice og serveres oftest imellem retter for at friske munden. Her kan du findes vores nemme opskrift på granita med jordbær og vanilje.
Én ting er sikkert: Lige meget hvad de forskellige is-varianter hedder, så smager de fantastisk. Vi har samlet alle vores bedste opskrifter på hjemmelavet is her.